Lars Karlsson och Magnus Palmberg med historikern Marcus Bernhardsson i mitten

Karlshamn
Castellanerna är ett historiskt sällskap där nuvarande medlemmar måste rekommendera en för att få gå med. Göran Lindgren är Castellanernas ordförande och har varit med sedan 1992 för att han har ett stort historieintresse.
Göran berättar att Castellanerna tidigare anordnade Kastellets dag, och de brukar dubba nya medlemmar i olika dräkter, utklädda till Karl X Gustav, Erik Dahlberg och soldater.
Magnus Palmberg berättar att de har ett 100 tal medlemmar och anordnar intressanta föredrag som drar flitigt med besökare, och som handlat om bland annat Karl XII och Winston Churchill. De har även guidningar, och hjälper till att bevara historien genom samarbete med Karlshamn kommun, Karlshamn museum och Länsstyrelsen. De har hand om guidningar på Kastellet, Boön och i Asarum.
Guidningen i Asarum handlar om en försvarsanläggning från 1676 där det under det skånska kriget dog 30 soldater. För mer information om guidningarna kan man gå in på visitkarlshamn.se. På Boön har Sällskapet Castellanerna tillsammans med Länsmuseet ordnat med tak över graven där en före detta kommendant är begravd, och det var Castellanerna som tog initiativet till att göra informationstavlorna som är utplacerade runt ön.
På Kastellet har Castellanerna gjort en utställning med bilder och dockor i uniform.
De har även tillverkat kanonbatteriet, dvs däcket som kanonerna står på. De delar även ut ett stipendium varje år till en elev på Vägga gymnasieskola, som gjort något arbete som knyter an till den lokala historien. Det kan vara allt ifrån en uppsats till något konstnärligt inom bild och musik.
Text: Veronica Palmgren

Föregående artikelSommarutställning ”Lasternas stad”
Nästa artikelCykelns dag med chans på världsrekord