Foto: Tommy Jeansson
Olofström
” Cykelglädje kan inget virus i världen stoppa. Istället har skälen till att cykla blivit ännu fler nu när vi ska hålla avstånd till varandra samtidigt som vi värnar vår hälsa ”, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.
Den 3 Juni ägde Cykelns dag rum över hela världen, på initiativ av FN. Detta året satsade de svenska cykelorganisationerna mer än någonsin på denna dagen, då man som mål hade att sätta världsrekord. Hur går det till då? Jo, att få svenska cyklister att cykla 1 år, räknat i cykelminuter, på 1 dag. Det handlar mer exakt om 525 600 minuter. Lite extra roligt var att i år medverkade Tommy Jeansson som hör hemma i Olofström.
” Jag älskar att komma ut på en cykeltur och möta naturen, se årets alla skiftningar. Jag försöker att cykla ute året om i fall att väderleken tillåter det ”, säger Tommy Jeansson. Tommy har massor av cykeltimmar i sitt bagage. Eller vad sägs om hela 21 Vätternrundor, där han dessutom lyckades slå det personliga rekordet. Tommy brinner för detta och har många bollar i luften med samma gemensamma nämnare. Han skriver just nu på en bok som kommer att handla om hans kärlek till cyklingen. Tommy arrangerar cykelmanifestationer, med syfte att samla in pengar till Barncancerfonden samtidigt som han ansvarar för en fb-grupp för cyklister.

” Att FN bestämt att vi ska fira Cykelns dag grundar sig i att man vill lyfta fram cykeln som ett enkelt, prisvärt, rent och miljömässigt hållbart transportmedel. ”Under denna pågående pandemi, som inte kan undgått någon, har resandet med bil och kollektiv trafik minskat. Däremot har trenden att cykla skjutit i höjden, vilket både cykelhandlare och verkstäder är tacksamma över.”  Detta är ett bevis på att allt fler tänker på hälsan och ser cykeln som en viktig investering för att få vardagen att gå ihop under coronapandemin. När fler cyklar förbättras luftkvaliteten och folkhälsan, säger Klas Elm.

Nu undrar Ni förstås hur det gick? Jodå, det cyklades totalt 465 380 minuter! Det räckte inte hela vägen fram men eftersom inget liknande har gjorts är det fortfarande ett världsrekord i registrerade cykelminuter! Glädjande nog cyklas det i genomsnitt 16 800 000 minuter varje dag i Sverige. Så tipsa nu Era nära och kära om att de ska gå in och registrera sig redan nu inför nästa år. Då kan vi tillsammans ge oss tusan på att slå världsrekordet!
Text: Jeanette Olsson
Foto: Privata Tommy Jeansson
Föregående artikelHistoriesällskapet Castellanerna gör att historien kan leva vidare
Nästa artikelGåva med elcyklar till äldreboenden