Foto: Daniel Sverkersson

Karlshamn
Många ser statyn dagligen när man passerar Hamnparken och Näsviken men alla vet kanske inte varför den står där, men det är ett minne av en stor händelse i historien.

För de som läst Wilhelm Mobergs roman Utvandrarna känner säkert till vilka Karl-Oskar och Kristina var. Händelserna som utspelade sig i Sverige på 1800-talet då det var fattiga tider.

Man fick höra att man kunde åka till landet i väster, Amerika där man kunde söka lyckan och en bättre framtid. Karl-Oskar och Kristina gjorde just detta tillsammans med många andra. De tog med sig familjen och sina tillhörigheter och begav sig mot Karlshamn, som då var en emigrationshamn och seglade därifrån mot Amerika.

Monumentet består av Karl-Oskar som blickar ut mot havet mot den nya framtiden och Kristina som tittar bakåt mot de där hemma som man lämnar.

De sju industrierna som finansierade monumentet. Foto: Daniel Sverkersson

Monumentet är uppfört av skulptören Axel Olsson och finansierades av sju större industrier i kommunen vars namn finns graverade på sockeln.

Man kan även läsa Wilhelm Mobergs ord ”I hemlandet har deras utvandrings äventyr ingått i sagan och legenden.” Monumentet invigdes midsommaren 1959.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelGymmet som alltid vill utvecklas
Nästa artikelNytt husbilsmärke på Vinslövs Fritidscenter