Jesper och Olof driver Natural Training Center. Foto: Privat.

Karlshamn
Naprapaten Jesper Sohlström och personliga tränaren Olof Andersson har ett gym ihop. Men inget vanligt gym med massa maskiner, hög musik och speglar. Här tränas det med naturliga element och rörelser.

Jag träffar Jesper och Olof en varm sensommardag. I lokalen håller fem sex stycken medlemmar igång med egen träning med olika redskap.

Det finns olika stationer för olika övningar, allt för den naturliga rörelsen. Vårt senaste redskap är en klassisk barr berättar Olof, även en monkeybar, som är en ställning för armgång i första hand, sedan har vi lagt till ringar, pinnar och annat att hänga och klättra i berättar Jesper. Nytt hos oss är även att vi utökat med två personliga tränare, så med Olof inräknat är vi tre personliga tränare berättar Jesper.

– Efterfrågan på just PT är stor säger Olof. Cirka 80% av våra kunder har en personlig tränare. I receptionen finns Malin Sohlström som även har hand om administration och ekonomi. Vi har kunder i alla åldrar, spannet är 13-87 år. Vi anpassar träningen individuellt efter motionärens förutsättningar. Det är ett väldigt kul arbete säger Olof. Det ena passet tränar man en tonåring, nästa en pensionär och slutligen elitidrottare. Det är främst kampidrottare som sökt sig hit, som t.ex Matilda Karlsson med meriter från EM i karate och har ett VM guld som främsta mål. Men vi hälsar alla typer av elitidrottare välkomna också såklart fortsätter Olof.

Mitt i intervjun blir vi avbrutna av Marley Graham, 76+ som gärna vill säga sin mening om gymmet. Jag citerar Marley:”Det här är den bästa träning och motionen man kan ha. Man tränar i sin egen takt och det är så behagligt här. Jesper, naprapaten har räddat många från att hamna i rullstol.”

Jesper och Ola tackar, något generat, för berömmet. Jesper har sin mottagning i en egen lokal bakom kassan, där finns ytterligare ett rum som gymmet gärna hyr ut till någon verksamhet som gifter sig bra med deras egen. Vi erbjuder redan svensk klassisk massage. Gymmet har anlitat Kajsa Mattsson som har etablerat sig snabbt som massör.

– Åter till gymmet. Där du tog bild på Marley är en barnhörna berättar Jesper, här kan barnen klättra, leka med bollar, slå kullerbyttor under tiden föräldrarna tränar. Hela lokalen har en öppen planlösning så att barnen kan hålla koll på föräldrarna och vice verca. På dem flesta gym jag har arbetat på får barnen sitta vid en TV Skärm och titta på film. Här aktiverar man hela familjen, och barnen kommer in på ett naturligt sätt att röra sig säger Olof.

Övriga stationer är en stor judomatta, som används tex vid lättare brottningsträning, eller annan kampsport, hantlar kettlebell, samt skivstänger. Just vid mitt besök så svettas Anders Johansson med en Skivstång.

– Vi har som ledstjärna att hela tiden utvecklas och förbättras. Komma på nya aktiviter som går i vår linje med naturlig träning avslutar Jesper som tillsamman med Olof hälsar nya som gamla kunder välkomna.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelSommaren i bilder
Nästa artikelHistorien bakom utvandrarmonumentet