Från tidigare workshop.

Karlshamn
Att sjunga stämsång är Sveriges vanligaste fritidsaktivitet. Enligt Kulturrådets undersökningar om svenska kulturvanor, sjunger ca 600 000 i kör. Efter att Astrid Selling och Camilla Bengtsson testat intresset genom ett par workshops, startar de nu kören där det kommer att sjungas kända låtar ur hårdrock- och punkgenren. De brinner för sången och vill att fler ska sjunga mer.

Behövs det ännu en kör?
– Ja! Många sjunger i kyrkans olika körer, men alla känner sig inte hemma i de sammanhangen eller vill sjunga andra genrer än vad kyrkan kan erbjuda. Därför startar Hardcore & punk a cappella choir. Eller hårdrock- & punkkören som vi kallar den till vardags, säger Camilla.

– Dessutom har sången flera grundläggande fördelar jämfört med många andra aktiviteter: du använder ett instrument du alltid har med dej,du behöver inte köpa någon dyr utrustning eller ha någon hög utbildning eller kompetens på området för att kunna börja. På det sättet är sång enormt tillgänglig för de allra flesta människor! fortsätter Astrid.

Körens inriktning är a cappella-sång i stämmor och kommer inte att ägna sig åt background singing och karaoke. Eftersom det finns väldigt lite musik inom hårdrock- och punkgenren som är arrangerad för endast röster, så gör Astrid och Camilla själva de flesta arrangemangen. Alltsammans låter väldigt avancerat och svårt?

– Detta är the real thing där rösterna är i fokus och kören passar både vana sångare, som vi kommer att ge utmaningar och mer ovana sångare, som kommer att få mycket stöd. Kören är inte bara en kör, utan man får också lära sig massa saker om sångteknik, rytmik, klang, notläsning, texttolkning m.m. Och därmed får man möjligheter att utveckla sin sång från just den punkt man befinner sig på, säger Astrid.

-Sång handlar så oerhört mycket om att träna; det är inget man antingen kan eller inte kan. Jag menar att alla kan utveckla sin sång och ha roligt med sin röst utifrån den nivå man befinner sig på. Alla varken vill eller ska bli elitsångare, men alla kan bli sångmotionärer med fokus på att må bra och ha kul, fortsätter Camilla.

Astrid och Camilla driver flera verksamheter och projekt inom sångområdet, bl.a ett stort ungdomsprojekt inom a cappella-sång och ett projekt som syftar till att använda sång för integration. De samarbetar med flera andra aktörer; hardcore & punk a cappella choir stöttas t ex av Studieförbundet NBV. Astrid och Camilla sjunger också tillsammans i a cappella-ensemblen About Sally som har inriktningen country och bluegrass.

– Karlshamn har starka traditioner inom rock och punk som går många år tillbaka i tiden. Det finns väl liksom ingen annan ort som är lämpligare för en hårdrocks- och punkkör än den? avslutar Camilla retoriskt.

Anmälningar tas emot löpande och man hittar all info här:
www.camillabengtsson.se/2017/hardcore-punk-cappella-choir

Man kan också få info genom att maila: Camilla@camillabengtsson.se

Text: Camilla Bengtsson
Bild: Astrid Selling

Föregående artikelKulturföreningen Borres Vänner besökte S:t Nicolai kyrka
Nästa artikelChristo’s Karlshamns ny Hamburgerrestaurang