Svängsta
Invandrare bjöds in till halloweenfest för att öka integrationen i Svängsta.

Svängsta Medborgarhus fylldes till bredden när Studieförbundet Vuxenskolan, Föreningen Tandem och Karlshamns kommun bjöd in till halloweenfest i syfte att öka integrationen och samtidigt erbjuda kurser i svenska för vuxna och teater för barn/ungdomar.

På detta sätt tror man att alla ska ha möjlighet att delta eftersom det arrangeras aktiviteter för alla på samma dag och tid.

– Vi har märkt att det är svårt att locka kvinnorna till svenskkurserna eftersom de ofta får ta lite mer ansvar i hemmet, men på detta sätt kan alla vara med eftersom vi ordnar roliga aktiviteter för barnen samtidigt som föräldrarna läser svenska i en lokal intill, säger Benny Jonasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Tillsammans med övriga aktörer startar man nu upp denna verksamhet eftersom många asylsökande kommit till Svängsta och trycket är stort på att genomföra aktiviteter av olika slag.

Studieförbundet Vuxenskolan arbetar med integration i hela Blekinge och genomförde under förra året aktiviteter för ca 700 asylsökande. Förutom traditionell svenska har det varit kvinnogrupper, hantverkskurser, ekonomi och barngrupper där alla måste prata svenska i syfte att på ett roligare sätt lära sig det nya språket.

Text: Studieförbundet Vuxenskolan
Bild: Benny Jonasson

Föregående artikelLilla ANTO’s Home erbjuder allt inom inredning och höstmys
Nästa artikelInomhuscup för 260 lag genomförd