Helena Ågren och Ingrid Johansson har blivit goda vänner tack vare Promenadvän

Karlshamn

I Föreningen Hej Blekinge startades projektet Promenadvän för 1 år sedan. Promenadvänner träffas varje vecka och under corona har många övergått till samtalsvänner över telefon för att kunna fortsätta hålla kontakten. 

När Ingrid Johansson gick i pension saknade hon det sociala och bestämde sig för att bli Promenadvän genom att ringa Hej Blekinges ordförande Cissi. Ingrid matchades ihop med Helena Ågren som i sin tur läst om Promenadvän i tidningen. Det visade sig att Ingrid och Helena kände till varandra sedan innan eftersom de simmat ihop. Cissi visste dock inte att de kände varandra utan parade ihop dem för att de var en bra match efter deras intressen och önskemål. Första gången som Ingrid och Helena träffades tog de en fika utomhus på ett café. Helena hade inte varit ute på stan på flera månader eftersom hon har svårt att gå och tyckte därför att det var extra kul att komma ut och träffa folk. Det blev en trygghet för Helena att ha med sig Ingrid. Sedan dess har de nyfunna promenadvännerna fikat eller ätit lunch varje vecka. Ibland blir det lunch med fika efteråt. – Vi har varit på alla caféer i Karlshamn, säger Ingrid. Ingrid berättar att hon har arbetat i klädbutik innan hon gick i pension.Man kan inte gå med Ingrid på stan för alla känner igen henne och vill prata, säger Helena med ett leende. Eftersom Ingrid brutit höften har det blivit mindre promenader men mycket vänskap. Helena har haft stroke och förlorat sina man och sökte sig till Promenadvän för att hon ville ha sällskap. Helenas barn bor långt bort och trots att hon har många vänner kände hon sig ändå ensam. Helena tyckte att det var skämmigt att själv gå ut och äta men tack vare kontakten med Ingrid vågar hon nu att göra det. Ingrid skickar mycket bilder till Helena så nu har Helena skaffat en smartphone för att kunna ta emot bilderna och har även blivit mer självständigt genom att skaffat bank-id. Helena tycker att det är en underbar känsla att bli mer självständigt. Helena berättar att hon har fått mer mod till att våga tack vare Promenadvänner. Helena uppskattar Ingrid för att hon är omtänksam och bryr sig. De hör av varandra flera gånger i veckan och Helena känner aldrig sig ensam längre. De kan titta på olika tvprogram och sedan diskutera handlingen. – Man blir som tonåring igen, säger Helena. – Det är glädje varje gång vi ses och man skrattar mycket. Det heter promenadvän men betyder så mycket mer. Nu är vi vänner, inte bara promenadvänner, säger Ingrid.

Cissi Dahl och Sofie Andersson ligger bakom föreningen Hej Blekinge

Det är Cissi Dahl och Sofie Andersson som startat upp Hej Blekinge. Genom Promenadvän kan Hej Blekinge motverka problemen som uppstått med pandemin vad det gäller ensamhet. Det är 25 par som matchats mellan volontärer och seniorer och idag finns 11 aktiva par. En del äldre känner skam över att de är ensamma och därför är det ofta andra som tipsar dem, bland annat biståndshandläggare, hemtjänsten och vänner. Om man vill kan man byta Promenadvän för det är viktigt att det känns rätt för båda. Cissi Dahl berättar att behovet av sociala kontakter är enormt. Det har blivit en nystart nu när alla blir vaccinerade mot corona. Promenadvän hoppas på att kunna etablera sig i hela Blekinge. Men det behövs fler eldsjälar som kan hjälpa till att matcha par. Om man vill bli Promenadvän kan man ringa till 070–8615917 

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelNyinvigda swimrunbanor i Långasjönäs
Nästa artikelSmultronställen värda att besöka i sommar under hemestern