Semester och sommarlov, vad passar då inte bättre än en hemester.

Du behöver inte ta dig allt för långt i sommar för att skapa nya minnen eller uppleva något extra. Bromölla kommun är berikat med fina naturområden med närhet till vatten. Ivösjön som är Skånes största sjö, erbjuder flera fina badplatser och natursköna platser för en härlig picknick. Vill man ta sig runt med cykel eller bil kan en trevlig utflykt vara runt Ivösjön, där man hittar fina utsiktsplatser och fikaställen.  

Vill man i stället se naturen från sjöns perspektiv kan man hyra sin kanot hos Wetlandi. Där kan du ta dig runt i en skärgårdsliknande miljö, du kan ta dig från Holjeån ut till Ivösjön. Här hittar du flertalet öar och kobbar som du tar dig fram mellan. En kanottur ger dig många möjligheter, vissa väljer en dagstripp medan andra väljer att övernatta på någon av alla de fina öarna. En perfekt upplevelse både för familjen och kompisgänget. Hitta fina platser att pausa på med den medhavda fika och ta ett härligt bad i Ivösjöns härliga vatten.  

I Bromölla kommun kan vi hitta flertalet badplatser, både vid sjö och hav. Längs med Ivösjön hittar vi Korsholmen, där man kan bada och även ta sig en god lunch på restaurangen Krog No 2 med en helt magisk utsikt över Ivö-sjön.  

En annan vacker badplats i Bromölla är Strandängen. Strandängen bjuder både på långgrunt vatten samt en pir för de som vill ha det lite djupare direkt. Runt om i Bromölla finns det sommarstugor och hus som du kan hyra för att uppleva Bromölla på bästa sätt.   

Cykelleden Smugglarrundan tar dig genom Bromölla, Gualöv, Nymölla, Edenryd och Valje. Edenryd och Valje erbjuder stränder längs med havet. I Edenryd hittar vi Tomsabo, ett perfekt ställe för bad och att håva längs med stenarna.  

I Valje hittar vi Valje havsbad, där det finns brygga som är perfekt för att gå ut och ta ett härligt dopp. Här kan du även passa på att besöka eller varför inte bo på campingen. Valjevikens camping har en liten kiosk och även minigolf. Campingen har närhet till fina grönområden med utsikt ut över havet i form av Valje halvö. Här finns även en cykelled som går direkt till Sölvesborg  

I Sölvesborg kommun finns flertalet fina naturmiljöer och badplatser i havet. Nere i hamnen kan man köpa en glass på Glassbåten och sedan njuta av den med vacker utsikt över havet. Vid hamnen kan man ta sig över bron antingen till Kaninholmen eller hela vägen till Ljungaviken. Vill man få lite motion i skuggan så kan man välja att ta en promenad eller cykeltur upp på Ryssberget.  

Du kan även besöka Torsö som består av fina stränder vid havet, i Hällevik hittar du både stränder och Hälleviksbadet med pooler.  Eller varför inte ta en tur till populära Sandviken. Du kan även bo på campingen i Tredenborg som erbjuder både camping och Glamping. På Tredenborgs camping hittar du en 12-håls minigolfbana, café, restaurang, boulebana, kanoter och mycket mer. Där finns även en barnvänlig strand med långgrunt vatten och en lekplats i anslutning till stranden.  

I Nogersund kan ta du ta färjan ut till Hanö för en dagstripp. Hanö bjuder på fler sevärdheter, bland annat hittar du Drakmärket, Bönsäcken, Fyren och den engelska kyrkogården. På Hanö finns det både hamnkrog och glasskiosk, som en paus i utforskandet av ön. Det är här är bara några av de alla smultronställen du kan hitta runt Bromölla och Sölvesborg. För mer information kan du besöka respektive kommuns hemsida alternativt närmaste turistbyrå.  

Text & Foto: Patricia Lundin

 

Föregående artikelEn Promenadvän betyder så mycket mer
Nästa artikelNytt företag med smart teknik