Jag har varit på Vallarna, Fredriksdal, Falkenberg m.m men aldrig på Skottsbergsaka gården och det kan garanteras att föreställningen Smällar man får ta är minst lika bra som de större och mer kända revyerna om inte bättre.

– Ja äntligen är vi igång, säger en minst sagt svett och nöjd Mats Sandelius. Vi har repeterat sedan i höstas och premiärer är man alltid lite skakis inför, men jag tycker vi genomförde det med bravur och det var fantastiskt roligt att ha en fullsatt premiär och mycket skratt.

Ni som såg fjolårets revy kommer att känna igen karaktärerna eftersom Smällar man får ta är en uppföljare på succén från 2017.

– Många som inte har varit här innan känner nog igen bondkomiken från Vallarna fast jag tycker inte vi är lika buskis, säger Elin Sandelius.

Smällar man får ta är en klassisk fars och innehåller allt som hör till. Det är ett väl sammansatt gäng som vet precis var och när de ska agera. I centrum står bonden Rudolf som har hamnat i lite kontantkris och tar hjälp av drängen Axel att förväxla deras namn så att den väntande ”Kronofogden” inte kan utmäta Rudolfs tillgångar eller skulder. Ja revyn innehåller som sagt det mesta, skiftande dialekter, bortglömda bemärkelsedagar, invecklade vita lögner mm. Musiken är alldeles precis lagom mycket och går i trevlig 50-talstakt med nya egenskrivna texter.

Jag får medhåll av min granne på läktaren Stina Nilsson från Karlshamn. – Jag tyckte likadant i fjol. Jag såg faktiskt Bakom lås och bom två gånger, och det lär jag göra med Smällar man får ta också då en väninna kommer på besök i sommar, som jag gärna vill ta med. Det är så folkligt och trevligt här, fortsätter Stina. Ja det är ju en gemytlig scen med historiska vingslag. Alldeles lagom och intimt med närhet till både scen och skådespelarna upplever Stina.

– På tal om skottsbergska gården så blir den väldigt varm när solen står på. Det gäller att ta med sig tunna kläder och kanske någon huvudbonad, i alla fall om det här fina vädret fortsätter vilket vi hoppas på, säger Elin Sandelius. – Vi skådespelare har ju våra bestämda scenkläder och en bonde på 50-talet hade ju tjocka byxor och stövlar så vi får allt svettas under föreställningen, säger Mats Sandelius.

En fars av denna typ har ju alltid en dräng som kanske inte alltid är den smartaste. Niclas Holtne spelar just denna drängen Axel och gör det utomordentligt, ett härligt kroppsspråk och väldigt rolig. Fast jag tycker samtliga skådespelare glänser och levererar repliker som får publiken att vika sig av skratt. Har ni inte bokat biljett redan, är mitt tips att göra det snarast.

På scenen: Niklas Holtne, Mitzou Hedén, Mats Sandelius, Elin Sandelius, Britta Lindgren och Per-Anders Gustafsson.

Föreställningen består av två akter. Föreställningen är cirka 2 timmar och 20 minuter inkl paus. Servering finns att tillgå innan föreställningen börjar samt i pausen.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelBromölla Marknad
Nästa artikelDagis och café för våra bästa vänner