Isak Nordström och Elin Rusk

Karlshamn
Dumma teckning har spelats på Lokstallarna av Regionteatern Blekinge Kronoberg och har ett nytt koncept med bildpedagogiskt efterarbete efteråt där man fick härma, röra sig och måla.
Mint avbryter sin storasyster i introt av föreställningen Dumma teckning. Han vill rita men behöver inspiration och stör därför sin syster en hel del. -Rita vad som helst. Är det inte typ vad som helst, säger Mint. – Nää, säger ett barn i publiken. Scendekoren består av ett skrivbord och en vägg med flera olika luckor. När en lucka öppnas syns ett akvarium och då vill Mint rita vatten. Mint och hans syster leker att de är under vattnet. Det är en komisk föreställning där barnen skrattar till flera gånger. Speciellt när Mint snurrade runt på golvet och när han virar in sig i papper. Publiken är engagerad och barnen kommer med flera kommentarer. – Det är bara på låtsas säger barnen om vulkanen som syns från en projektor. Mint får lära sig ett nytt ord ”inte verkligt” och då säger barnen att han inte har de rätta färgerna.

I eftersamtalet kunde barnen rita fiskar från akvariet

Mint upptäcker även att det inte går att rita vit snö på vitt papper med vit penna. Dumma teckning består av skådespelarna Isak Nordström och Elin Rusk. De tycker att föreställningen är tacksam och de tycker om målgruppen eftersom man märker direkt om de är med eller inte. Föreställningen handlar om syskonens relation och om vad kreativitet är där det inte finns några rätt eller fel. Efter föreställningen hade besökarna eftersamtal och kreativ workshop tillsammans med bildpedagogen Madeleine Näs där barnens upplevelser fick landa och de fick berätta om sina tankar och reflektioner. Det låg ett stort papper på golvet med flera pennor där barnen fick måla och där de pratade om varför Mint inte tyckte att han kunde rita fint. – Han var en Ninja, utbrister ett barn. För han kikade på storasysters teckning i smyg. Madeleine frågar barnen, -Får man lov att rita på väggen? – Neeej säger barnen bestämt. -Hur städar man då? – Man sätter på våtservetter, säger ett barn. Med hjälp av en projektor kunde barnen uppleva samma akvarium som fanns i föreställningen och kunde rita av fiskarna. Innan eftersamtalets slut fick barnen berätta vad de ritat på stora pappret. Det var sjöodjur, nyckelpiga, fiskar och en orange morotsboll.
– Fortsätt rita och leka, för ni är proffs på det här, Säger Madeleine Näs innan de skiljs åt.

Med ett stort papper på golvet kunde barnen rita tillsammans

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelReflexgubbar ska uppmärksamma bilister
Nästa artikelAndra generationens Kyl-Värmetekniker