I denna delen har Eva sin butik.

Karlshamn
På Röda Ladan tillåter vi våra besökare att tillverka nätkronor tillsammans med oss, året om! Solen får skina eller regn/snö och storm får råda utan att vi vill göra avkall på den möjligheten! Det tar ca 1,5 – 2 timmar att få klart en eller två nätkronor.

Eva Fohlin har stöpt ljus sedan 1989. På Röda Ladan finns ett gigantiskt utbud av ljus i alla dess former. Här finns snöbollar, traditionella ljus. Men även fantasifulla skapelser som t.ex ett golvljus med en höjd på 1,85.

– Ett kul minne med golvljus är att en kund inte kunde komma på vad dem skulle ge i present till sin svärson när han fyllde jämnt. Lite passande kom dem på den lysande idén att ge honom i ett golvjus i svärsonens exakta längd, vilket jag i efterhand fick höra var väldigt uppskattat berättar Eva.

Tillsammans med sin son Linus har Eva varit med i Guinness rekordbok, inte bara en gång utan hela två gånger. Ljusen som slog rekorden var av typen grenljus och det första hade 127 grenar och det andra hela 201 grenar. Dock finns ett grenljus med 209 grenar för betraktande i ladan som är utom tävlan.

– Vi utökar stöpmöjligheterna för alla som inte har någon grupp att komma hit med!
På onsdagar är här öppet hus och hitintills har det varit möjligt att endast göra nätkronor då.

För de första som är här klockan 16.00 är det från och med onsdag 15 november samt övriga onsdagar fram till och med 13 december, möjligt att även stöpa ljus, utan att betala någon anmälningsavgift, dock är jag redan bokad på annat den 6 december och har då ingen möjlighet att hålla i stöpning, berättar Eva.

Lite av utbudet i butiken.

Anmälningsavgift kommer det att vara för de grupper som vill göra något tillsammans i sluten grupp. Då kommer det förstås ingen annan och grupperna bestämmer själva vad de vill ha att äta och dricka.

Vi erbjuder även fredagar mellan kl.14.00-19.30 för dig som vill komma på drop-in. Gäller fredagar från 17 november till 15 december. Förutom första december, då står vi på Slottslängorna i Sölvesborg och visar upp våra verk.

Kom när du vill under den tiden. OBS! Vi kan hålla på till kl.19.30 för dem som kommer kl 15.00. Ingen anmälningsavgift! Det tar mellan 3 – 4,5 timmar att göra raka ljus beroende på hur många som är här samtidigt.

Hantverksföretaget Verbascum startade 1989 i grannens garage på Hantverkaregatan, fortsatte till lokaler i det nedlagda Strömma Bomullsspinneri och sedan 1997 håller vi till i Röda Ladan, Karlshamn, Blekinge.

En ljuslykta av stearinifierat
hönsnät.

För våra flesta kunder är vi mest kända för våra snöbollar som kramats sedan 1990 berättar Eva. Många höst-julmarknader och mässor har det blivit i hela Sverige så många har kanske redan erfarenhet och känner till den fina kvalitén, som både vi och våra trogna kunder tycker är utmärkande för det vi skapar.

– En hel del grupper har varit här och stöpt sina egna ljus och det vill vi slå ett extra slag för! Glädjen hos dem som bär hem sina egenhändigt stöpta ljus går inte att ta fel på! Flera har gjort det till tradition.

Hyllorna fylls alltmer och här finns ljus i många olika prisklasser. Vi har svårt med regelbundna öppettider och hälsar därför våra besökare välkomna att stanna till även om öppetskylten inte är uppe! Kan vi så öppnar vi gärna även om du bara vill titta! Alla är alltid hjärtligt välkomna att kontakta mig om du vill vara säker på att någon är här avslutar Eva.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelDiabetes – en livsändring
Nästa artikelCoffeehouse etablerar filial i Sotchi