Förra året kunde man gå på mässan ”En vecka fri från våld” på Lokstallarna.
”Huskurage” fanns på plats och man märkte att intresset var stort kring denna ideella förening som Nina och Peter Rung står bakom. ”Från idé till landsomfattande organisation” som de uttrycker sig på hemsidan. Idén till Huskurage föddes när Nina och Peter samtalade tillsammans om deras arbetslivserfarenheter gällande våld. De ville få fler människor att agera kring våld hos grannar och skapa en policy i trapphus där grannarna kan få information om hur dem kan agera.
De har släppt boken ”Huskurage – från oro till omtanke” som tar upp viktiga ämnen om att man ska visa medmänsklighet och våga visa att man bryr sig om sina grannar. ”Syftet med boken är dels att reda ut myter om våld och vem som är våldsam, dels att svara på dom vanligaste frågorna för att ge kunskap som får fler att agera” berättar Peter Rung. Det är en bok som många hyresvärdar ger till sina hyresgäster för att uppmärksamma att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. I boken finns olika exempel om olika våldsamma situationer som hänt i verkligheten.
Genom huskurage är tanken att man ska bli orolig när man hör skrik, bråk och dunsar från grannens lägenhet. Man ska sedan lokalisera var ljudet kommer ifrån, lyssna för att säkerställa från vilken dörr det kommer och knacka på för att berätta att man är orolig. Det krävs mod, men att visa att vi bryr oss om varandra kan rädda liv. Om man inte vågar knacka på hos grannen själv kan man be någon annan att följa med. Om ingen kommer och öppnar eller om situationen känns akut eller hotfull så måste man ringa polisen. Polisen vill att man ringer en gång för mycket än en gång för lite för det kan underlätta deras utredning om eventuell misshandel och framförallt det kan rädda liv.
I boken Huskurage kan man under förord läsa ”Att få slut på våldet i våra hem är, som Astrid Lindgren en gång sa, ett litet bidrag till världsfreden”.


Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelEkonomigolv – Allt från golv till tak!
Nästa artikelSvensk Mästare – Nordisk Mästare – Europa Mästare – Världsmästare