Patricia Berghult.

– Möt Patricia Berghult

Sölvesborg/Malmö – Dans eller boxning var frågan för Patricia Berghult i 10 årsåldern. Valet blev boxning som kändes som en mer spännande utmaning än dansen. Sagt och gjort, första träningspasset inleddes hos Höllvikens BK.
Yngst och minst i denna träningsgrupp fick Patricia den utmaning hon önskade med diplommatcher redan efter 2 månader. Rätt känsla direkt! Fram till 15 årsåldern blev det ett 100-tal diplommatcher. Debut som matchboxare 2008 med en klar poängseger.  Redan i andra matchen väntade internationellt motstånd. Något som kommer att gå som en röd tråd genom amatörkarriären. Av Patricias 77 amatörmatcher blev det 57 matcher mot internationella motståndare. Landskampsdebut redan i 8:e matchen mot Italien.
På meritlistan som amatör finns svensk mästare 2014, Nordisk mästare 2012, Europamästare ungdom 2010, Europamästare junior 2011, Silver Junior-VM 2011. Otaliga turneringssegrar i bl.a. Golden Girl, Gyllene Handsken, Girl Box Cup, Hilleröd Cup, Falken Cup och Queens Cup.
I mitten på 2010-talet återigen ett val; satsa på OS-deltagande eller en yrkeskarriär inom boxningen? Viktklasserna i OS reducerades 2016 och Patricias viktklass weltervikt togs bort. Tillsammans med pappa Joakim, tillika tränare, blev valet att satsa som proffs med målsättningen att matcha mot världstoppen. Patricia ingår i stallet Fight Life Promotion baserat i Örebro. Fight Life Promotion har boxare från Englamd, Kroatien, Grekland och Sverige i sitt stall. Den dagliga träningen sker i Baltiska hallen, Malmö, därtill kommer gemensamma träningsläger i Örebro.
Proffsdebuten gick av stapeln strax före jul 2015 i Nyköping mot, Sara Majanovic, Serbien. Det blev en debut med mersmak där alla ronder vanns övertygande. Ytterligare 12 matcher där internationella motståndare från Polen, Ungern, Bulgarien, Georgien och Montenegro besegrades. Vinster som lade grunden till att få utmana världsmästaren, Hanna Rankin, England. Titelmatchen handlade om två mästarbälten, Hanna Rankins IBO-mästarbälte och den vakanta titeln om WBC-interimbälte.
Världsmästaren Hanna Rankin, från England, 27 år med 8 segrar av 11 matcher på meritlistan, sedd som en kraftboxare och att bara ha en rörelseriktning, nämligen framåt. Hon passade Patricia alldeles perfekt. Det blev en kanonöppning i VM-fighten, Patricia golvade världsmästaren med en vänsterkrok direkt i matchöppningen. Fortsatte med vägvinnande boxning matchen igenom och vann gediget med samtliga domarröster. Världsmästartiteln för WBC och WBO var ett faktum.
Vad var din första tanke som världsmästare?  – Direkt kunde jag inte fatta det riktigt men sen kom en stor glädje inombords.
Vad är det som tilltalar dig med boxningen? – Inför första gonggongslaget i en match infinner sig en känsla med positiv nervositet och förväntan precis som på julafton innan julklappsutdelningen. Den känslan gillar jag.
Vilka egenskaper är viktiga för en boxare? – Disciplin är a och o, såväl i träningen som matcherna.
Vilket är ditt roligaste minne från amatörtiden? – Mitt första SM-guld 2014, som var efterlängtat på grund av sjukdom och en finalförlust åren innan.
Hur ser du på din egen utveckling? – Som proffs tränar jag betydligt mer och blivit betydligt starkare, vilket också gjort att jag är mindre skadebenägen.
Har du haft några boxande förebilder? – Anna Laurell och Klara Svensson.
Vad är din styrka idag? –  Jag är teknisk och har ett bra fotarbete något som också ingår som en stor del av min träning.
Har du några skrockfulla rutiner? – Ja, det stämmer, jag sätter alltid på vänster handske först.
Nästa match? – Titlarna skall försvaras inom 6 månader. Just nu är inget klart med tilltänkta utmanare eller platser för matcherna.
Vilken är Malmös vackraste plats? – Utkiksplatsen vid brofästet är ett trivsamt och naturskönt område som också bjuder på fin havsutsikt.
Avslutningsvis vad vill du tipsa unga diplomboxare om? – Se det roliga i tillvaron med boxningen och fortsätt även om det tar emot ibland.

Närbild:
Namn: Patricia Berghult.
Född: 2 maj 1994.
Familj: Pappa Joakim, mamma Jenny och bror Hampus.
Viktklass: Welter, 66,7 kg.
Bor: Malmö.
Favoritmat: Spagetti med köttfärssås.
Lyssnar på: Blandat.
Kör: BMW.
Favoritpryl: Mobiltelefon. Bästa egenskap: Snäll.
Sämsta egenskap: Envis. Gillar: Choklad.
Ogillar: Oliver.
Senaste film: Frost nr 2.
Senaste resmål: Malta.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelDags att införa huskurage
Nästa artikelC4 YOGA i Viby – En oas i vardagen