Magdalena Svensson är en av de tre initiativtagarna till att starta föreningen Blekingehjälpen

Karlshamn

Magdalena Svensson har tillsammans med Jennie Karlsson och Charlotte Lennartsson startat föreningen Blekingehjälpen för 4 år sedan. En ideell förening som hjälper pensionärer och familjer i behov av hjälp.

– Jag och mina kollegor i Blekingehjälpen vill göra vad vi kan för att bidra till ett lite lättare liv för dom som behöver hjälpen.

Vi har alla själva haft perioder i livet när allt inte var så lätt men vi hade familjer som kunde stötta och hjälpa, det är det inte alla som har, säger MagdalenaSvensson. I era år innan Blekingehjälpen startades hade Magdalena, Jennie och Charlotte arbetat ideellt för att hjälpa utsatta familjer för att de såg att behovet fanns och de ville gärna kunna hjälpa till.

Föreningen är helt beroende av donationer från företag och privatpersoner och hjälper främst till med mat och kläder. För att kunna få hjälp behöver man själv försökt lösa sin situation på något annat sätt först och om det inte finns andra utvägar kan man kontakta Blekingehjälpen via deras Facebooksida eller telefon. Därefter för Blekingehjälpen en dialog med personen i fråga för att se vad de behöver hjälp med och hur Blekingehjälpen kan hjälpa till. På Facebooksidan Blekingehjälpen läggs det sedan upp en sökning där familjens eller personens situation beskrivs och vad för hjälp som behövs. Då kan privatpersoner vara med och bidra med pengar eller passande saker.

Alla som de har hjälpt genom åren är väldigt tacksamma. – För några år sedan var vi på utlämning av julklappar och vi kommer hem till en familj som hade mindre barn. Familjen hade en väldigt tragisk bakgrund och barnen hade fått uppleva saker barn inte ska behöva uppleva. När julklapparna bärs in så blir barnen helt lyriska men bara en kort stund efter så ser man hur deras ansiktsuttryck ändras och helt plötsligt tar barnen julklapparna och börja gömma dom. Det visar sig att barnen är rädda att någon ska komma och ta deras julklappar så att dom ska bli utan. Det kändes i hjärtat, berättar Magdalena Svensson.

Om man vill hjälpa Bleking- ehjälpen kan man hålla utkik på deras Facebooksida för att se vad de behöver till respektive sökande. På Citygross i Karlshamn har de även en vagn stående som man kan lägga varor i.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelFöljer utvecklingen i Elens tjänst sedan 1974
Nästa artikelFantastiska Mormors Bakeri