Dan Eriksson, Inga Ryberg och Fredrik Bergquist som håller i utställningen. Foto: Daniel Sverkersson

Karlshamn
Internationella kvinnodagen som inträffar varje år den 8 mars ska uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Det var 1910 som denna dag instiftades. Varje år och i varje land skulle man fira en kvinnodag under en paroll som lyder: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism. Vi på INFO-Bladet blev inbjuda till Karlshamns museum där det skulle hållas konstutställning.

Inga visar oss en monter full av historia. Foto: Daniel Sverkersson

I Expresshallen på Karlshamns museum skulle konstutställning hållas och vernissage just den 8 mars. Denna konstutställning hålls för att belysa några driftiga och betydelsefulla kvinnor som verkat och levt i staden Karlshamn.

Här träffar vi Fredrik Bergquist som är utställningsansvarig och håller i utställningen tillsammans med Inga Ryberg som berättar om de olika kvinnorna samt Dan Eriksson som assisterar. Fredrik berättar lite om utställningen om att han tycker det skulle uppmärksammas mer. Han lyfte frågan till styrelsen på museet om att just ha en utställning om betydelsefulla kvinnor. Där fick han ett positivt bemötande och dom tycker förslaget var bra. Tanken är att ha en utställning som den här en gång per år runt den 8 mars.

På väggarna hänger en tidslinje tillsammans med namn och bilder på kvinnorna och vilka de var. Men här finns även utställningsdockor som har kläder som kvinnorna tidigare burit och montrar med saker som kommer från museet sedan tidigare. Man kan bland annat beskåda Alice Tegnérs glasögon samt Inga Rybergs privata samling av prylar från vissa av kvinnorna. Vi ser skulpturer och några av Thyra Stenbergs tavlor och hur det kunde se ut när Amelie von Braun gjorde hembesök. Man kan även slå sig ner i den läshörna som finns och beskåda några böcker skrivna av kända kvinnor.

Konstutställningen inleddes med vernissage på onsdagskvällen den 8 mars där Inga Ryberg höll tal för att inviga den. Utställningen finns sedan att beskåda under hela våren och sommaren.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelTina Gårdner har koll på Stilen
Nästa artikelBorre beger sig åter ut på bygden till…