Fotograf: Elisabeth Ohlson

Körverket Äggen är slut, med texter av poeten Lina Ekdahl, har vuxit fram efter intervjuer med kvinnor kring frågor som är viktiga när en står mitt i livet. Kompositören Paula af Malmborg Ward har gett texterna rytm och ton. I verket får vi höra en kör av kvinnor sjunga ut de intervjuades känslor, erfarenheter och drömmar.
Nu sätts körverket upp i Karlshamn och Kristianstad, med en damensemble bestående av korister från Karlshamns Kammarkör m.fl. som sjunger och agerar på scen. Ensemblens röster är instrumenten för att förmedla de intervjuade kvinnornas ord och tankar.
– Jag tror att många kvinnor kan känna igen sig i olika delar av verket och jag har till och med hört män som känner igen sig, säger Lena Torshall som både sjunger i ensemblen och står för koreografin.

Maggan, Suzi och Tuva – Foto: Camilla Bengtsson

Körverket är kraftfullt och vackert och det tar upp angelägna frågor och olika perspektiv på kvinnors åldrande – något vi sällan pratar om. Texterna är finurliga och humoristiska och kan tolkas på en mångfald av sätt; det är helt upp till åhöraren.
– Jag känner igen mig mer i vissa av texterna och mindre i andra. Här är jag framför allt en artist som gestaltar olika kvinnors röster, säger Maggan, en av koristerna och fortsätter: Jag har sjungit i kör i nästan hela mitt liv men Äggen är slut liknar inget annat körverk som jag deltagit i. Jättekul att repa in!
– Ja, verket tar upp en angelägen fråga, fyller Eva, en annan av koristerna, på med. Det känns ”maffigt” att sjunga och ger samtidigt en känsla av gemenskap.
Körverket är modernt och dessutom skrivet och komponerat av kvinnor. Det är framför allt kvinnor som bär upp Sveriges körliv, men en väldigt liten andel av det som framförs i körer är skrivet eller komponerat av kvinnor.
– Därför tycker vi att det är extra roligt att denna stora körsatsning fokuserar på en fråga som handlar om kvinnors liv och upplevelser och där dessutom både text och musik är skriven av kvinnor, säger producent Camilla Bengtsson.
– Jag hade egentligen inte tid med det här, men kunde inte låta bli. Verket är urhäftigt och det är hög tid att vi gör konst och öppnar upp för samtal om denna speciella och kraftfulla tid i kvinnors liv, säger koristen Maria.
Föreställningen ges på Stadsteatern i Karlshamn lördagen den 15 oktober och i Kulturkvarteret i Kristianstad söndagen den 16 oktober. Dirigent är Johanna Kraft – välmeriterad sångpedagog, körledare och sångerska från Karlskrona, slagverkare Emelie Sjöström – experimentell slagverkare och recitatör Annica Carlsson Bergdahl – initiativtagare, producent och intervjuare för körverket, boken och utställningen Äggen är slut.

Lena och Eva – Foto: Camilla Bengtsson

– Det är så inspirerande att få arbeta med denna damensemble och att få göra mitt yttersta för att ge sångarna redskapen och förberedelserna, så att denna föreställning ska bli precis så gripande, tankeväckande och rolig, som ämnet förtjänar, säger dirigent Johanna Kraft.
Föreställningen är ett samarbete mellan A Cappella South Sweden, Karlshamns Kammarkör, Karlshamns kommun, Kristianstad kommun, Kulturrådet, Musik i Blekinge, Musik i Syd, Musikskolan i Karlshamn, Regionmuseet Kristianstad och Sensus studieförbund

Föregående artikelBussutflykt med Kulturföreningen Borres Vänner
Nästa artikelUkrainsk tränare ansluter till BK Revansch