Förväntansfulla deltagare inför utflykten.

Sölvesborg/Listerlandet
Kulturföreningen Borres Vänner bjöd intresserade medlemmar på en lokalt förankrad bussutflykt där målet var besök vid fiskelägen på Lister.
Tidigare besöksmål
Traditionen lever vidare med en höstträff i september för föreningen. Även i år arrangerades en utflykt i närområdet. Tidigare besöksmål har varit Sölvesborgs brandstation, Nicolai kyrka, Norje tingshus, konsthantverkarna Lindqvist och byn Kulla. Nu var målet fiskelägen på Lister med Bengt Lindgren, uppvuxen i Krokås, som ciceron. Träff vid tingshuset, med egen medhavd fikakorg, samlades hugade och lokalt intresserade medlemmar.

Bengt Lindgren i berättartagen.

”Hörvikssill”
Första anhalt blev Istaby, där en icke för alla bekant runsten från 600-talet beskådades, dock en kopia. Sällskapet drog vidare till Fiskemuseet i Hällevik vars historia presenterades av lokal guide. Färden fortsatte via Nogersund mot Hörvik. Hörvik blev vida känt tack vare sillen, en kuriosa skylt fanns i New York med ”Hörvikssill”, som kunde ses på deras fiskmarknad. Efter ett par ytterligare guidade stop smakade det gott med medhavd fika i Hörviks skola. En skola som hade kapats på längden då vägen skulle förbättras. Väl framme i Krokås informerade Bengt Lindgren, barnfödd i byn, om sill- och saltindustrin som tidigare bedrevs i stor skala. Så också om kåsar* som antingen försvunnit eller blivit badplatser. En lyckad och lärorik utflykt blev deltagarnas omdöme med hopp om fortsatta höstträffar.

Öppet Hus
Närmast i tur för Kulturföreningen Borres Vänners aktiviteter är; Öppet Hus i samarbete med Folkuniversitetet på Borre Museum i tingshuset. Tid 4 – 5 november kl. 1100 – 1500. Temat är: ”Från privatpersoner inlånade tavlor och träfigurer av Borre”.
*”Havsfickor” för i och urlastning av fiskebåtarna.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelPengar pengar! är det allt du tänker på?
Nästa artikelÄggen är slut – sceniskt körverk