Kyrkvalven från 1100-talet.

Gualöv – Vi fick höra och uppleva ”Vägmärken och Korsmärken” som presenterades på ett mycket trevligt sätt av sångare, kyrkomusiker och en konsertpianist. Alla från Helsingborg.

Medverkande fr v: Magnus Wittgren, Marie Nanor och Joachim Olsson.

Magnus Wittgren är sångare och ordförande i en ideell kristen förening som heter ”Lekmannaföreningen i Lunds stift. En förening” som talar om att ha medmänniskan i fokus.

Magnus läste texter av Dag Hammarskjöld, Karin Boye och Stig Dagerman mellan sångerna.

Marie Nanor är kyrkomusiker, sångare och körledare i Råås församling och Joachim Olsson är kyrkomusiker, konsertpianist och tonsättare.

Dag Hammarskjöld var generalsekreterare i FN mellan åren 1953-1961, jurist och författare.

”Vägmärken” hittades efter hans död 1961 och har givits ut flera gånger sedan dess.

” Vilken värld det ska bli” av Carola och Per-Erik Hallin inledde kvällen och fortsatte med en sång av Einar Ekberg – ”I lustgården”. Einar Ekberg skrev minst 200 sånger under sitt liv som en av Sveriges mest populära sångare och sångledare både i Sverige och utomlands 1930-50.

Marie Nanor spelade och sjöng en härlig sång av Tove Jansson och Erna Tauro som heter ”Cirkusryttarinnan”. Därefter blev det duett mellan Magnus och Marie som framförde signaturmelodin ur ”Ett herrans liv” – engelsk komediserie på TV.

Sången ”Because He is” är framsprungen ur den amerikanska pingströrelsen av Gayler och Joachim bjöd på ett pianosolo – ”Feather” ur filmen Forest Gump.

Ljusbäraren.

Vi hörde Marie sjunga en psalm ”Innan Gryningen” med mycket fin med text av Ylva Eggehorn och som är tonsatt av Benny Andersson.

Psalmen ledde över till ”Kristina från Dufvemåla”: ”När guldet blev till sand”, ”I gott bevar” och ”Efter regnet”.

”Ett stycke bröd” är fransk judisk folkmusik som förmedlade både humor och svärta.
”When you believe” är hämtad ur en tecknad film – ”Prinsen av Egypten ” och ”There can be miracles” avslutade nästan kvällen.

Det blev ett extranummer med ”Pie Jesu” ur Requiem av Andrew Lloyd Webber.

En minnesvärd kväll med artister som höll i röda trådar och flätade samman programmet till en vacker vävnad med stor känslighet.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelIndisk marknad i Nötabråne – Ett smakprov av Asiens utbud
Nästa artikelPennywise sista återkomst på bio