Jim Carrey som Dr. Robotnik. Photo by Photo Credit: Courtesy Paramount/Photo Credit: Courtesy Paramoun - © 2021 Paramount Pictures and Sega of America, Inc.

Efter att ha bosatt sig i Green Hills, är Sonic (Ben Schwartz) ivrig att bevisa att han har det som krävs för att bli en sann hjälte.

Sonic The Hedgehog 2 Poster.
© Paramount Pictures

Hans chans kommer när Dr. Robotnik (Jim Carrey) återvänder, denna gång med en ny partner, Knuckles (Idris Elba), på jakt efter en smaragd som har makten att förgöra civilisationer. Sonic slår sig ihop med sin egen sidekick, Tails (Colleen O’Shaughnessey), och tillsammans ger de sig ut på en världsomspännande resa för att hitta smaragden innan den hamnar i orätta händer. Efter den succé filmen “Sonic The Hedgehog” gjorde år 2020 trots den Covid pandemi som utvecklades kort efter premiären så har förväntningarna på uppföljaren varit höga. Regissören Jeff Fowler och hans medarbetare fick stor kritik när de släppte den första trailern. Fansen gillade inte huvudkaraktären Sonics utseende. Så den hypersnabba igelkotten fick ett mer tillfredställande utseende innan filmen fick premiär. Därefter blev filmen tokhyllad. I uppföljaren har skaparglädjen verkligen fått flöda. Filmskaparna har verkligen arbetat in i minsta detalj för att återskapa den värld som skildras i de gamla spelen om Sonic. De har även introducerat två kända karaktärer ifrån spelen. Den flygande räven Tails och det starka röda piggsvinet Knuckles. Dessa karaktärer är precis som Sonic väldigt välgjorda och skapade som man minns dem ifrån den tid då man som barn satt och spelade spelen.

Sonic och Tails. Photo by Photo Credit: Courtesy Paramount/Photo Credit: Courtesy Paramoun – © 2021 Paramount Pictures and Sega of America, Inc.

Ben Schwartz gör återigen ett lysande jobb med att ge liv till Sonic som röstskådespelare. Detsamma gäller Idris Elba och Colleen O’Shaughnessey som gör rösterna till Knuckles och Tails. Men återigen precis som förra gången så är Jim Carrey filmens stora stjärna. Den här gången har hans karaktär genomgått en förändring. Dr. Rotbotnik har nu rakat huvud och bara den karaktäristiska mustaschen kvar precis som i spelen. Upplägget är att Robotnik har gått igenom en evolution och hittat nya vägar för att bekämpa Sonic. Denna utveckling av karaktären känner man verkligen att gör Jim Carrey inspirerad. Man märker verkligen i hans skådespel att han har roligt på jobbet. Han balanserar ut sin komikerådra på ett bra sätt som klär karaktären. Filmen i sin helhet är en fin historia med ett enkelt budskap. Intellekt kan var bra för att till en början ta sig dit man vill. Men utan vänner och familj vid sin sida är man ingenting. Det är ett budskap som är enkelt för filmens yngre publik att ta till sig. Och i kontrast till det så flirtar filmen verkligen med oss nostalgiker som vill att allt ska vara precis som när vi satt som klistrade vid våra Sega Megadrive och försökte att klara de ibland svåra nivåerna med den blåa igelkotten som ofta sprang in i saker så att man förlorade liv osv. Och att se Dr. Robotnik styra en gigantisk jätterobot i filmens sista akt var mäktigt. Sammanfattningsvis så är det här en visuellt vacker nostalgitripp som kan tilltala de flesta åldersgrupper. För mig själv var det lite emotionellt för att Jim Carrey har gått ut med att det här kanske är hans sista film innan han funderar på att gå i pension. Så om det är på det viset så var den här filmen ett fint avsked och ett slut för den person som väckte mitt stora filmintresse. Det blir en stark femma av fem möjliga till filmen “Sonic The Hedgehog 2” för den underbara kreativitet och skaparglädje som genomsyrar filmen.
Text: Paul Karlsson

Föregående artikelTandvårdshuset i Bromölla utökar och satsar på högre servicenivå.
Nästa artikelÄggjakten i Ire slog publikrekord