Foto: Lucasfilm/Lucasfilm Ltd.
Medan Leia (Carrie Fisher) skickar spioner för att samla information åt motståndsrörelsen förbereder sig Kylo Ren (Adam Driver), för att kämpa på två fronter. Motståndsrörelsen måste besegras en gång för alla.
Emperor Palpatine (Ian McDiarmid) har återvänt ifrån de döda och Kylo Ren vill inte dela makten med honom. Samtidigt tränar Rey (Daisy Ridley) sina jedifärdigheter inför de kommande hot som Emperor Palpatine och Kylo Ren medför. Konflikten inom Rey växer. Ska hon ge efter för den mörka sidan av kraften eller fortsätta att vara den jedi hon vill vara?
Hypen kring den här nya trilogin har varit stor. Besvikelserna kring förra filmen “The Last Jedi” har varit många såväl bland kritiker som fans. “The Force Awakens” som började trilogin har av många ansetts vara för lik filmen “The New Hope” som började originaltrilogin. Jag delar inte riktigt den uppfattningen. Visst har det funnits många likheter med originalfilmerna och en del brister. Men likheterna har blandats upp i en lagom balans med nytänk och nya karaktärer. Likheterna med originalfilmerna har lockat fram den känslan man hade som barn när man såg filmerna för första gången och etablerandet av nya karaktärer har tillfört nya förväntningar inför en ny generation “Star Wars” filmer. Den här avslutande delen i Skywalker sagan ger fansen vad de vill ha och väver på ett effektivt sätt samman de förväntningarna med det nyintroducerade ifrån de anda två delarna av trilogin. Man får även denna gång se lite gamla ikoniska “Star Wars” karaktärer som Leia Organa, Lando Calrissian, Chewbacca, Luke Skywalker och robotarna C3PO och R2D2. Leia som spelades av skådespelerskan Carrie Fisher som tragiskt gick bort för något år sedan får sitt avslut.
Jag imponerades av hur mycket filmat material det fanns att använda och karaktären fick ett varmt, känslofullt och fint avsked som gjorde att tårarna var nära. Medan man får uppleva gamla karaktärer så får även de nya glänsa. Framförallt Daisy Ridley och Adam Driver briljerar som karaktärerna Rey och Kylo Ren. Det är i huvudsak deras komplicerade relation som skänker näring åt trilogin och lyfter det gamla till en bra helhet. Att följa deras konflikt kring vilken sida av kraften de vill befinna sig på är spännande att följa. Det blir många turer, mäktiga lightsaber fajter och det sparas inte på krutet i denna final som eventuellt öppnar för en fortsättning. Säcken knyts ihop bra då man sitter i biomörkret och känner sig lika exalterad som man gjorde som den tolvåring man var när man blev introducerad till “Star Wars” universumet.
Det kan ha funnits brister som man kanske upptäcker då man ser filmen en andra gång. Men det är inget som påverkar filmens helhet. Jag tycker att “Star Wars” The Rise of Skywalker” bjöd på en episk, mäktig och väldigt vacker avslutning som uppfyllde alla förväntningar och även bjöd på en del överraskningar. Dessutom gillade jag att filmen var väldigt mörk nästan i stil med det mörker man upplevde i “Star Wars” filmen “Empire Strikes Back”. Man kände ett visst vemod inför att det hela har nått sitt slut och känslorna i kroppen när man fick se sina favoritkaraktärer avsluta sin resa var väldigt påtagliga.
Men man lämnade biografen mycket nöjd och uppfylld av glädje över den underbara resa man fått uppleva. En välförtjänt femma av fem möjliga är mitt betyg till filmen “Star Wars: The Rise of Skywalker”.
Text: Paul Karlsson
Foto: Lucasfilm/Lucasfilm Ltd
Föregående artikelKyrkhults BTK, en förening i medvind!
Nästa artikelMusikskolan bjöd på sång och underhållning