Kyrkhults BTK har mycket ungdomar på sina träningar som leds av Rutinerade Ingemar Söderberg tillsammans med en del föräldrar och andra ledare.

Kyrkhult – Vi träffar Jens Olofsson, ordförande i Kyrkhults BTK, som vill slå ett slag för en fantastisk klubb som har varit verksam sedan 1988 och nu satsar på utökad ungdomsverksamhet.
Intresset för bordtennis ökar bland ungdomarna. En av anledningarna tror Jens kan bero på att de lockar med riktigt duktiga tränare. En av dem är Kyrkhults egen Ingemar Söderberg, en drivande ungdomsledare från Mörrum som har ryggsäcken full av meriter. Han har tävlat med stor framgång inom bordtennisfamiljen under många år och han är mycket duktig på att motivera ung-domarna.
Man har just nu 4 seniorlag och två ungdomslag aktiva i klubben. De 2 främsta representationslagen spelar i riksseriens Div 2 och Div 3. Man sätter in extra ungdomsträningar under fyra tillfällen under våren med start Måndag 13/1. Dessa Måndagsträningar kommer att äga rum i bågskyttehallen i Olofström kl 17:00-18:30. Man kan se dessa som ”prova-på” tillfällen. Alla från 6 år och upp-åt är välkomna att spela och det krävs inget medlemskap för att få pröva sina talanger. Föräldrar, syskon och kompisar är välkomna att agera publik. Hit kan man komma för att hämta inspiration till en aktiv vardag. Föräldrar som är sugna på att hjälpa till i klubben som ledare hoppas man också på att hitta under vårens träningstillfällen.
En annan spännande aktivitet man har på förslag är att man tillsammans med mellanstadieskolorna ska kunna ordna någon form av återkommande skolturnering för ungdomarna. Ett möjligt upplägg såsom bästa 3:an, bästa 4:an osv. En annan trevlig form att träna och tävla på är att medverka i nybörjarserien i Blekinge. Där spelar ett flertal klubbar från trakten med omnejd som enbart gör det för att umgås, träffas och helt enkelt ha skoj. Detta är alltid lika uppskattat och kommer att äga rum först i Karlskrona och sedan i Kyrkhult under Januari/Februari månad. Det krävs en hel del arbete och investeringar av klubben för att hålla verksamheten igång och Jens poängterar att grunden till hela verksamheten är sponsorerna. Utan dem hade det aldrig varit möjligt att hålla denna mängd aktiviteter. De är oerhört värdefulla och viktiga.
Kyrkhults BTK samarbetar med Olofströms Kommun och andra föreningar och klubbar i Kyrkhult för att gemensamt kunna driva igenom önskemål om en gemensam fullmåttshall att matcha/träna i. Olofström har idag ingen aktiv bordtennisklubb därför så försöker man lägga en del av träningstillfällena där för att om möjligt få upp intresset igen. Man håller idag till i Dannfältshallen i Olofström när man har sina hemma-matcher i Div 2 och Div 3 därför att hallen i Kyrkhult inte håller tillräckliga mått för dessa riksserier. Man konkurrerar idag om utrymmet i de stora hallarna i Olofström med flera andra föreningar/aktiviteter. Hallarna är fullbelagda men matcher går före träning så därför är det möjligt att söka hemmasammandrag och visa upp bra bordtennis även i Olofström. Man ser ett växande intresse, då även bland tjejer, vilket Jens tycker är väldigt positivt. En stor fördel med bordtennis är att det inte kostar så mycket för den enskilde. Det som krävs är egentligen bara ett racket, bra skor och bollsinne. Man väljer själv vad man vill ha ut av sin träning. Det förekommer mycket individuella tävlingar utöver seriespelet och allt handlar om egenval. Man spelar singel, dubbel, lag, mix och veteran. Det bästa med denna sport är att den passar alla åldrar. Man kan hålla igång hela livet om man orkar och vill. Ett levande exempel på detta är Ingvar Johnsson som 84 år gammal medverkar i Veteran SM i Helsingborg i början på året. Han har både Europamästerskap och flera SM-titlar i byrålådan. Visst är det riktigt imponerande och dessutom väldigt inspirerande. I Veterantävlingarna spelar man i klasser från 40år och uppåt. Jens själv berättar att han trots opererade knän klarar att spela utan större hinder och att detta är den bästa motionsform han vet.
Till sist vill Jens bjuda in till pågående säsong. Söndagen 12/1 har man 1/2 div 3
sammandrag, 4 lag, som spelas i Olofström och ett annat 1/1 sammandrag, 8 lag, äger rum Söndagen 2/2 på samma ort.
Han hoppas på stor publik som vill komma för att heja, inspireras och se vad klubben har att erbjuda. Så packa fikakorgen och familjen i bilen så bjuder Kyrkhults BTK med flera lag på underhållningen i Dannfällts-hallen.
Vi på INFO-Bladet håller tummarna för dem och hoppas de snart ska få till en fin match och träningslokal för sin fina verksamhet även i Kyrkhult.


Text: Jeanette Olsson
Foto: Jens Olofsson

Föregående artikelEn tidsresa genom ett århundrade
Nästa artikelEn episk och mäktig avslutning på Skywalker sagan