Anna och Caroline på Glasögonmagasinet.

Trafik
Många upplever att bilkörning i mörker inte är så lätt. Konstigt nog har nattkörningen blivit jobbigare när bilarna fått allt starkare strålkastare. Nu finns lösningen. Glasögon som filtrerar bort en del av bländningen från mötande bilar.

Undertecknad är en av många som upplever att synen blir sämre vid bilkörning i mörker. Då jag kör väldigt mycket bil och har till vardags glasögon med progressiva glas som ger ett fantastiskt klart seende, dagtid. Men den klara bilden försämras avsevärt när det mörknar. På rekommendation åkte jag till Glasögonmagasinet som helt nyligen utvecklat ett glas, i kombination med progressiva ett förbättrat skymnings -och mörkerseende. Efter att ha förklarat mitt dilemma gav leg optiker lugnande besked. Det finns en lösning.

– Det är ett väldigt vanligt problem, berättar Anna. Med vanliga glasögon är de mötande bilarnas lyktor inte bara bländande utan ger mig också effekter med en sorts ljusspridning. Jag nickar medhållande då jag exakt känner igen upplevelsen. Vi har bl.a många lastbils- och taxichaufförer som kör mycket nattpass som vi har hjälpt genom att erbjuda våra nya Formula Drive.

– Under åren har olika tillverkare lanserat lösningar på problemet med bländning, ibland med gula glas eller orangefärgade. Inget av detta har fungerat, berättar Anna. Det gula glaset kan förstärka kontrasterna i gråväder och skymning men i mörker blir ju allt lite mörkare och då svårare.

Men nu har äntligen en av våra glasleverantörer tagit fram en lösning på problemet, säger Jessica Åberg som är ansvarig i Hässleholmsbutiken.

Det är roligt att kunna erbjuda ett allroundglas med utökad prestanda för bilkörning. Det är jättebra för efterfrågan på den här typen av glas har varit stor.

– Glasen är specifikt designade för att uppfylla synbehoven hos människor som vill kunna köra säkrare och bekvämare, berättar Jessica. Glasen finns både som enstyrkeglas och som progressiva glas. Ett helt ett unikt glasögonglas, utvecklat med en teknologi som de är helt ensamma om. Glaset är ett allroundglas optimerat för vardagsbruk som kommer att underlätta bilkörningen i svåra och besvärliga förhållande fortsätter Jessica.

Efter att ha blivit övertygad om att detta var rätt ”medicin” för mitt problem, så bokar jag tid för synundersökning för att kunna beställa Formula Drive med progressiva glas. Efter en mycket noggrann undersökning som känns väldigt professionell tittar vi ut bågar, vilket inte är det lättaste. Utbudet är enormt med bågar i olika märken och prisklasser. Men Caroline som arbetar som säljare vet ganska snabbt vilka bågar jag ska ha.

Jessica Åberg, butikschef.

Det tar ca 7 dagar innan jag kan hämta ut de nya glasögonen. Det är december och mörkret faller tidigt så det är en spännande färd då jag kör hem från kontoret samma kväll. Skillnaden är markant, jag har en helt annan koll på vägbanan och reflektionen från mötande strålkastare och framförvarande bakljus är helt annorlunda än med vanliga glasögon. Vägskyltarna syns nästan bättre än dagtid. Nu efter ca två månader och otal mil i mörkerkörning är upplevelsen detsamma.

Jag återknyter till Anna och Jessica för feedback, som ni förstår är väldigt positiv.
-Jättekul att det fungerar bra svarar Anna. Vi har fler och fler, framförallt 40+kunder som är lika nöjda som du, berättar Anna. En av fördelarna med Formula Drive är att de inte bara används i mörker utan de ersätter fullt ut vanliga konventionella glasögon. Det är bara synd att inte fler vet om att det finns en lösning och fortsätter att köra mörkerkörning med otillräcklig syn.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Magnus Kajrup och Glasögonmagasinet

Föregående artikelPå äventyr i Sydamerika del 2
Nästa artikelGribshunden – den danske kungens skepp som seglade förbi Lister