Jan-Erik Böckman, Gunilla Tallhamn, Jan Erik Hardebo och Ingmar Lysell.

Sölvesborg
Så har Sölvesborg åter fått en ny spännande bok. Denna gången handlar det om Västra Blekinge Vykortsklubb som ger ut sin fjärde bok.

Den har bearbetats av Jan Erik Hardebo som forskat kring den legendariska fotografen Johan Adam Nilson. Boken innehåller många lokala bilder samt vykort från bygden. Det var efter att Ingmar Falkvik, dotterson till J.A Nilson rensade ur ett förråd i Stockholm som han fann massor av material som verkade intressant. Jan Erik som tidigare varit i kontakt med Ingmar Falkvik och diskuterat kring alla vykort som J.A Nilson tagit fick ett samtal om foton och vykort som hittades. Huvuddelen av materialet efter den legendariska fotografen förstördes vid en översvämning på Stjärnfoto som låg vid Stortorget i Sölvesborg 1992.
Så nu öppnade sig en chans att göra något positivt av dessa tidigare okända bilder och vykort. Ett gediget arbete har lagts ner på att hitta namn, adresser och historier om bilderna.
I boken kan man följa J.A Nilsons resa som fotograf mellan 1895-1954. Han hade en atelje i centrala Sölvesborg men otaliga resor på cykel blev det utanför Sölvesborg. Att fotografera på arbetsplatser eller vid hus blev mycket vanligt. Gunilla Tallham i vykortsklubben, berättar att när hennes morfar skulle bli fotograferad på sitt företag så fick han ett brev med tillägg att det nu är så långt ut till kunden så då skulle han få ta foto för att använda som vykort också.

I boken finns många orter representerade som Ynde, Mjällby, Istaby, Stiby, Hällevik, Näsum, Agerum, Pukavik med flera. 1954 sålde Johan Adolf Nilson sin verksamhet till Ingvar Östergren och Seth Sandell som då startade Stjärnfoto.

Det var J.A´s syn som inte räckte till för att fortsätta fotografera men han var ändå 93 år när han slutade arbeta. 1961 så gick han bort och hade då hunnit fylla 100år.

Köp boken och läs om hur han blev föräldralös vid fyra års ålder, korsade världshaven som sjöman och därefter var druvodlare i Kalifornien, hur han mötte två kungar, och om hur hans tvillingsyster blev blev släkt med Alfred Nobel.

Text: Patrik Lundin
Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelMycket på gång i sommar för skollediga barn
Nästa artikelÅrets första Hole in One på Sölvesborgs Gk