Festligt, folkligt och fullspikat på Pub Tjyven.

Sölvesborg
Kulturkalaset startade med spänning i ”dubbel” bemärkelse.

På Sölvesborgs bibliotek gavs två föreläsningar om det sensationsfyllda dramat med ubåt U137. Kalaset avslutades med Irländsk musik på Pub Tjyven, framfört av det Sölvesborgsbaserade bandet Irish Pitch. Däremellan ett 70-tal olika programpunkter, bl.a. ljusshow på Stortorget, körsång med Körsällskapet, cirkusskola för barn m.m.

Festligt, folkligt och fullspikat på Pub Tjyven.

Traditionsenligt arrangerades Kulturkalaset som gick av stapeln 26/10 – 4/11. Borre Muséet med hemvist i Sölvesborgs Tingshus, behövde inför sitt Öppna Hus, i dagarna tre, en större utställningsyta. Förberedelserummet kom då väl till pass. Temat var denna gång militärteckningar, vilket var en väsentlig del av Borres produktion.

I tidningarna ”Örlogsposten” och ”Ankarposten”, med prenumeranter som kungen, statsministern och försvarsministern, var Borres militära teckningar (många gånger med marin anknytning) ett stående inslag. Av skriftväxlingen mellan Borre och tidningarna vet vi att Borre honorerades med 2-5 kronor per teckning. Lite beroende av tidningarnas ekonomi.

Borre Muséets guider under Kulturkalaset.

Sölvesborgs nya ”vattenhål” för musikälskare, Pub Tjyven, inredd i god pubmiljö och med trevligt insuttet möblemang, bidrog med ett flertal aktiviteter under Kulturkalaset. Bl.a. bjöds det på tolkningar av Leonard Cohen med Mats Klingström och Unit. Som final Irländsk musik med Irish Pitch. Det var festligt, det var folkligt, det var fullspikat.

Text: Ingvar Jagestad
Foto: Ingvar Jagestad och Anders Nilsson

Teckning från ”Ankarposten”.
Föregående artikelInomhuscup för 260 lag genomförd
Nästa artikelFotograf ställer ut sina alster hos Gottepralinen