Sven- Bertil Andersson, Skånska Rundtourens mästare 2019.

Sölvesborg/Tomelilla – Sven-Bertil Andersson blev tredje Sölvesborgsgolfare att vinna Skånska Rundtouren. Sedan tidigare har Sven Björkman och Rolf Svensson inteckningar i vandringspriset.

Denna 20:e upplagan av tävlingen har spelats på Sjöbo Gk, Bosjökloster Gk, Hässlegårdens Gk, Sölvesborgs Gk, Skyrups Gk och Tomelilla Gk. Totalt har 115 etapper spelats på 38 olika banor under de tjugo åren. För slutresultat räknas de fyra bästa placeringarna av de sex etapperna. Placeringar där poängberäkningen fördelats som i fri idrotten.

I finaletappen på Tomelilla Gk fanns tre sölvesborgare med i ledarbollen, Hugo Bergström, Kay Persson och Sven-Bertil Andersson. I närmaste bollen hotade Göran Persson, Lennart Löfving och Kalle Persson, Skyrups Gk, Nog så spännande!

Banan var i fin konditon, där hårda byiga vindar i hålens längdriktning blev en extra utmaning. Antingen mot- eller medvind gjorde klubbvalet lite klurigare, speciellt vid inspelen och på de korta hålen. Lennart Löfving använde första nio hålen som uppvärmningssträcka, för att på inrundan göra en formidabel långspurt. En spurt som räckte till en top-10 plats på etappen och en 5:e plats i sammandraget. Också Hugo Bergström knep en top-10 plats på etappen, vilken placerade honom som god fyra i totalen.

En fin insats gjorde Kay Persson med helt jämna in- och utrundor. Detta gav en femteplats i Tomelilla och en bronsplats i sammandraget. Etappens segrare blev Karl Persson som radade upp paren sista nio hålen och avancerade från femte plats i sammandraget till andra plats. Sven-Bertil Andersson bevakade sin ledning med säkerhet i de byiga vindarna, och satte in slutstöten med en birdie på hål 17. Detta gav en fjärde plats på etappen och tillräckliga poäng för att bli årets mästare i Skånska Rundtouren.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelHur får jag mest glädje ut av fruktträden i trädgården?