Det kan ofta vara svårt att välja vilket träd man vill ha. Här är några tips som gör det enklare för dig.

Nötabråne – Pavlina och Sören från Blekinge Fruktträd Plantskola ger några goda råd här, som gör det lätt och härligt att ha fruktträd i trädgården!

Ett fantastiskt träd ger massor av sund frukt utan mycket gödningsmedel.

Hösten är planteringstid. Det är härligt att ha goda fruktträd i trädgården, och varje bra trädgård borde ha ett fint urval av fruktträd. Delvis pyntar det trädgården, delvis är det härligt att äta frukten färsk från träden, för mogen frukt som du får direkt från träden smakar bara bättre än frukt från matbutiken, som är långtidsbevarade och artificiellt mognade. Och slutligen sparar du pengar, och miljön skonas då frukten inte behöver att komma från Spanien eller Sydamerika!

Det är många frågor man måste ställa sig själv som trädgårds-ägare: Hur mycket plats fyller ett fruktträd? Hur mycket passning krävs det? Hur många träd kan jag ha i min trädgård? Hur kan jag vara säker på att min träd blir pollinerat?

Och helt praktiskt, hur ska det planteras? Behöver jag verkligen gräva ett stort hål, eller kan jag bara ta ett spadtag och plantera mitt träd på 2 minuter?

Detta är hur nyligen ympade träd ser ut.

Och slutligen vilka sorter ska jag ha i min trädgård? Det är nog det svåraste att svara på, för om du tycker om körsbär, så ska du ha körsbär, och om du tycker om röda körsbär, ja, så ska du nog ha röda körsbär. Tycker du om söta körsbär, så ska du välja ett som har massor av sötma. Tycker du om aromatiska körsbär så ska du ta ett med mycket arom. Här blir du helt enkelt tvungen till att smaka dig fram! Men gemensamt för de fruktträd som plantskolorna erbjuder er, är att de ger frukt av hög kvalitet, oavsett vilket träd du köper.

Hur mycket plats fyller ett fruktträd?
Det beror på hur du beskär det. Om du planterar det upp mot en mur, och låter det växa som ett spaljéträd, och beskär det flitigt, så att de följer de rep du önskar att de följer, ja så tar det faktiskt inte så mycket plats. Planterar du det mitt i trädgården, och undgår att beskära det, kommer det att växa sig till full storlek. Är det tal om ett träd som är ympat med vildstammar kan kronan lätt bli 7x7x7 meter stor med åren, och så tar det mycket plats och ljus.

Håller du det nere till 2 meters höjd, ja, så kan du också bestämma bredden av träden med din beskärning, och så tar det så mycket plats du låter det ta. Även om det bara får 2x2m att växa på kan det bli ett väldigt fint träd, som ger massor med frukt, om du beskär det korrekt.

Här är Pavlina Kordova och Søren Ventegodt med dottern Rose. De har tagit initiativet till en ny plantskola,
där hållbarhet och ekologi står på agendan. Här finns 400 olika sorters frukt som används för ympning.

Många plantskolor säljer fruktträd som inte blir särskilt stora. Problemet med dessa träd är att de oftast är svagare än vildstammarna, de kräver mera vatten och gödning, och de får fler sjukdomar. Så idag rekommenderar många trädgårdsmästare att plantera äpplen, päron, plommon och körsbär på vildstammar och motsvarande stor-växande grundstammar som Antonovka, som också har fördelen att träden tål väldigt kraftig frost och också klarar torra perioder, när det har vuxit ut, för att det har en ovanligt stor rot!

Hur många träd kan du ha i trädgården?
Så många du vill, bara du beskär dom så att de inte växer för mycket in i varandra, för då blir frukten inte så god, och träden kan också lättare bli sjuka. Hur försäkrar du att ditt träd blir pollinerat, om du bara köper ett träd? Ja, det är enklast att köpa ett självpollinerande träd, som körsbärsträdet Stella eller plommonträdet Viktoria. Då får du alltid mycket frukt. Men bor du i ett villakvarter kommer det nästan alltid att vara pollinerare i närheten, så du behöver inte tänka på det. Upptäcker du senare att träden inte ger frukt, kan du plantera ett litet pollineringsträd i häcken, så är det avklarat!

Hur planteras ett träd?
Det beror på årstiden. Om hösten kan du faktiskt nöja dig med att gräva ett hål, som passar till krukan, bara du kommer ihåg att vattna. På detta vis kan du plantera 5 träd på 10 minuter. Så kan du sprida lite häst-eller ko gödningsmedel över planteringsplatsen, så att näringsämnena långsamt friges. Det lyckas nästan alltid, för hösten är en fantastisk tid till att plantera fruktträd. Det är 6 månader till sommaren kommer och det ger lång tid till att anpassa roten till den nya växtplatsen. Kom även ihåg att ett mindre träd är mycket lättare att plantera och passa än ett stort träd. I gengäld så väntar du 2 år längre på frukten. Om du önskar att plantera det om våren ska du ha ett större hål, för då ska träden ha mer hjälp i början.

Vilka sorter ska jag ha i min trädgård?
Det är så många härliga sorter, så det beror mycket på din smak, och den hör säkert ihop med vilka träd som växte i din barndoms trädgård. Det kan också vara att du vill ha tidiga äpplen, så att du har glädje av dom först i säsongen? Ju längre det tar för dom att mogna, ju mer kvalitet, sötma och arom har de typiskt. En bra trädgård har både tidig och sen frukt- något att baka kakor, kompott, eller sylt av tidigt, och vidunderlig ätfrukt hela vintern igenom.

Plantskolorna rekommenderar de tidigare äpplena Katja, Sylvia, Alice, Astrakan, Discovery och klassikern den rikbärande och något mjöliga Transpirante Blanch. Höstäpplen är Aroma, Holsteiner Cox, Fillippa, James Grieve, Gravenstein (även kallat Gul Gråsten) och Ingrid Marie.

Önskar du ett specifikt matäpple som ger fantastisk smak i äppelkaka eller kompott ska du ta Belle de Boskoop! Önskar du ett fin röd färg i din äppelmust ska du ta Ölands Kungsäpple!

Önskar du dig att laga must och cider måste du komplementera dina söta äpplen med bittra cideräpplen. Några av de bästa cideräpplena är Major Cider, Tremletts Bitter, Ellis Bitter och den röda Foxwhelp. Är du konservativ i din äppelsmak kan du välja en av de äldre sorterna som Adams Pearmain, Summerred, Röd Kanel, Signe Tillisch, Ribston Pippin, Gul Richard, Knobby Russet eller Maglemer.

Önskar du dig bara ett oproblematiskt sunt ätäpple ska du kanske försöka dig på ett av de nya äpplena som Fredrik. Önskar du ett fint juläpple kan du inte undgå Röd Pigeon.
Önskar du dig ett plommonträd är en evig hit Victoria, som är självpollinerande och därför alltid rikbärande. Det är sött och fint lila. Dessvärre kan det vara en smula vattnigt. Ett mycket bättre plommon är Grön Reine Claude. Många påstår att det är världens bäste plommon. Men få har smakat det, för att trädet get väldigt lite frukt. Mer produktivt är Reine Claude de Althans, Reine Claude Violette, Kirke Plommon, och Washington.
Önskar du dig ett väldigt produktivt plommonträd ska du ta Vanlig Katrin. Experimentalfältets Sviskon är lika produktivt, och vi tycker att det smakar bättre. Men det är igen en fråga om smak.

Återigen, det finns så många goda ätplommon, och det kan ju vara att precis du tycker bäst om Reine Claude Oulliance, Bonne de Bry, Kungsplommon, Reine Claude de Brahy eller Belle de Louvain! Har du råd och plats, så plantera 10 olika plommonträd så kan du gå på upplevelsetur i din egen trädgård!

Önskar du dig ett päronträd ska du veta att de mest populära päronsorter som Conference och Clara Friis har en större tendens till sjukdom än päron som Gråpäron, Bambinella, Packhams Triumph, Idaho och Röd Höst Bergamott. Bambinella har blivit superpopulär i England, med sina tusenvis små, söta och aromatiska päron. En fin kompromiss är kanske Williams, som är välsmakande och relativt sunt. Gråpäron är grova i köttet, men överraskande välsmakande, och alltid sunda och produktiva. Har du möjlighet för att plantera 4-5 päronträd, så prova något ovanligt som Hochfeine Butterbirne, Herzogin Elsa och Juli Deckan.

Önskar du dig körsbär har du tur, då de körsbärsträd som är på marknaden ger fantastiska körsbär!

Vinnaren är kanske Stella, som är självpollinerande, och ger många stora djupröda, söta och aromatiska bär. Men återigen är det en fråga om smak. Bowyers Heart är nog det sötaste körsbär man kan få. Ulster är det djupröda vackra körsbär som du känner igen från butikerna, då det sällan spricker. Men är det nu lika gott i smaken som Stella och Sunburst? Många tycker bättre om att ha ett gult körsbär som Merton Late, för fåglarna inte tar så mycket. Men återigen, har du plats till en handfull körsbärsträd så tvivla inte på att blanda Lapins, Merton Glory, Regina, Black Eagle och Erianne. Många känner till Big Black Bigarra från deras barndoms trädgård, och tycker att just det är världens bästa körsbär!

Ett spaljéträd är ofta lösningen!
Frukt är något av det sundaste du kan äta. Näringsexperter rekommenderar, att du äter frukt varje dag. Alla fruktträd som finns på marknaden har goda egenskaper, det finns inte frukt som kan allt – både vara tidigt och sent, underbart och motståndskraftigt mot sjukdomar, självpollinerande och superfint. Så kombinera fruktträd för att få det bästa resultatet. Då får du en trädgård som ger god frukt genom hela säsongen. Du kan lätt ha ett 40 meter långt spaljé i trädgården med 20 olika fruktträd, och det är en fantastisk sak att ha i trädgården. Det kan göras längs huset, eller omkring en stor terrass, eller bara som en vacker avgränsad del av trädgården. Ett spaljéträd är vackert, dekorativt, romantiskt och praktiskt allt på en gång. Och då får du heller inte mer frukt än du kan övervinna att äta.

Text & Foto: Lia Hörner

Föregående artikelDet går bra för baseball i södra sverige
Nästa artikelSölvesborgsgolfare vann Skånska Rundtouren