Radioprofilen Bo Ohlsson, 30 år i närradions tjänst.

Sölvesborg
Efter framgångarna med programmen ”Sommarpratarna” och ”Sölvesborgsröster” har Sölvesborgs Närradio startat en ny programserie. Alla kommunens föreningar har bjudits in att medverka. Varje förening får 30 eller 60 minuter till sitt förfogande att berätta sin historia och vilka aktiviteter som bedrivs i verksamheten.

Sölvesborgs Närradioförening tilldelades priset Årets Närradioförening 2017 i konkurrens med 60 andra närradioföreningar. Belöningen var 5000:- och ett tjusigt diplom, som idag förskönar en av studions väggar.

Kulturföreningen Borres Vänners radiopratare. Fr.v. Ingvar Jagestad, Kenneth Bergdahl,
Ulla Boberg, Kjell Håkansson och Lotta Håkansson.

Vid INFO-bladets besök är det Kulturföreningen Borres Vänner som skall ut i etern där bl.a Borre själv kommer till orda i en drygt 40 år gammal inspelning. Med i föreningens sändning är också sånggruppen Delta i Rytmen Boys. En sånggrupp som bl.a. framför sånger med texter skrivna av Sölvesborgaren Willy Nilsson till kända melodier.

Några ord med Sölvesborgs egen radioprofil, Bo Ohlsson, som har drygt 30 år i närradions tjänst med bl.a. 700 sommarprogram i ryggen.

Hur känns det att vara årets närradiostation?
– Att få pris från en riksorganisation känns mycket uppmuntrande och stimulerande. Prisutdelning ägde rum i Eskilstuna, där också förväntningar på ett segertal hördes bland deltagarna. Jag valde att sjunga en Edvard Perssonvisa med lite ändrad text, en radiopåg från Skåne, det gick hem!

Minns Du din första sändning?
– Ja. mycket väl. Det var vid invigningen den 1 februari 1987 efter några provsändningar. Kommunalrådet Arne Sonesson talade, klockspelet från rådhuset spelades upp och sändningen avslutades med s.k. fyrverkerimusik. Nämnas kan att Sölvesborgs Närradio då blev den 100:e närradiostationen i Sverige.

Din roligaste/märkligaste radioupplevelse?
– En dam från Pingstkyrkan i Bromölla ringer en halvtimme före sändningsdags och meddelar att allt är ”dött” i studion. Det var åskväder och på 80-talet påverkades utrustningen av dylika väder. Damen ber en stilla bön två minuter före sändningstid och tycker jag skall göra detsamma. Jag kan möjligen be Olofströms Kraft att påskynda ärendet blir mitt svar. Ny telefonsignal och meddelande att allt fungerar – där ser du Bosse det hjälper att be!

Har du något önskeprogram du vill göra?
– Jag vill spela in äldre personers berättelser om sina liv. Har smygstartat lite med en 100 årig dam från Bromölla och en 97 årig man som tjänstgjort på Stadshotellet i Sölvesborg.

Vilka radioprogram lyssnar du på själv?
– Det blir uteslutande P1, som alltid står på hemma, sen gör jag ”små hopp” och kollar närradion!

Hur har gensvaret varit från föreningarna och hur många har hittills medverkat?
– Responsen har varit mycket god. Deltagit så här långt har PRO Sölvesborg, PRO Norje, Nogersunds Hembygdsförening, Lions och Visans Vänner. Kommande föreningar är Hanö Fyrförening, Sölvesborgs Kammarmusikförening, Saul of Humanity, samt en förening med hälsotema och nu närmast i tur står Kulturföreningen Borres Vänner.

Programmen sänds tisdagar och onsdagar kl. 10-11 och kl. 22-23 samt torsdagar kl. 17-18 på FM 92.

Text: Ingvar Jagestad
Bild: Bo Ohlsson & Ingvar Jagestad

Föregående artikelKarlshamns Kammarkör ger minneskonsert för Björn Stoltz
Nästa artikelVälkomna till Bromöllaortens Simsällskap