Ostboden
Lena Olsson och Ulf Hansen. Foto: Daniel Sverkersson

Sölvesborg
Hos Ulf Hansen på Södergatans Ostbod, kan du köpa gammal ost som luktar illa men smakar helt underbart.

En expert på exklusiva smaker och kombinationer av desamma. Ulf tog i våras över butiken och har haft fullt upp. När kunderna får sitta utanför på kö då har man mycket att göra. Butiken är inte stor men välfylld av alla läckerheter. Ost som får det att vattnas i munnen bara av att se den och när jag nämner de här såsom Stilton, Gamle Ole ( luktar värre än svarta sara) och Appenzeller känns de nog igen. Nämnas bör också Guinnesost och den egengjorda danska flödeosten.

Delikatesser
Några av delikatesserna, samt det nya utbudet till höger som består av lax och ål. Foto: Daniel Sverkersson

När du köpt osten för ostbrickan eller till ostprovningen med vin så kan du kombinera med en god bit rökt lax från Näsums Laxrökeri som finns i butiken. Den kommer att säljas i sk lösvikt som du sedan får vaccumförpackad. Till laxen kan du köpa hemgjorda såser som “mat-Tina” gett råd om personligen till Ulf.
Fler goda specialiteér är Salmbärssylt, Olivoljan Togora direkt från Grekland. Mortuacienne- lemonad från Frankrike och Björksaft gjord på spröda vårlöv.

I 30 har Ulf rest över 150000 mil på mässor, mestadels med sill, ål och lax.
Han berättar om en resa till Rostocks julmarknad som aldrig hade blivit av utan bekant som kunde tala flytande tyska och hjälpte honom. Det var en fantastisk upplevelse som dröjer sig kvar i minnet.
Hur känns det nu att vara på en plats och sälja. – Jag fuskar lite. Förra helgen var jag i Slottslängorna och sålde slut på hela lagret.
Nu till jul kan du beställa julklappar med goda ostar och tillbehör. Vem önskar inte en god whisky-ost eller brännvins-ost att njuta av på julledigheten.

Varje vecka kan du köpa veckans ostpåse. Den innehåller ofta tre olika sorters ostar till ett bra pris.

Text: Patrik Lundin
Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelInga tomtar på loftet, men i huset!
Nästa artikelHembageriet som flyttade ur sina 12 kvadrat