Tomte
Klassisk tomte på gunga. Foto: Daniel Sverkersson

Sölvesborg
Hos Christel och Sten-Inge Henningsson i Sölvesborg finner vi en lite mer unik syn då vi bjuds in till deras hus, som till viss del skulle kunna vara ett museum.

Sten-Inge och Christel
Sten-Inge och Christel Henningsson bjuder in oss för att ta del av deras fina tomtesamling. Foto: Patrik Lundin

Vi träffar Sten-Inge som genast börjar prata om traditioner om julen, om hur viktigt det är och varför man firar jul. Under julens högtid passar många på att pynta sina hem efter eget tycke och smak med allehanda julsaker. Hos Christel och Sten-Inge är det inget undantag, här finns mycket julstämning. I 50 år har Sten-Inge samlat på tomtefigurer, ett tag var han uppe i över 1000 stycken, men har på senare år sålt av några.

I huset finns det 100-tals tomtar, två granar, belysning och julsaker. I varje rum kan man skymta små konstellationer av tomtar, men även änglar och små disneyfigurer, allt i julens tecken. Det finns också en julkrubba i porslin som ”tomtemor” Christel har målat som är julens viktigaste budskap.

Sten-Inge visar mig runt på en guidad tur genom rummen där varje grupp av tomtar har en egen historia, men även grupper av tomtar som dom själva har målat. Många av tomtarna har historiskt värde och jag påpekar rätt ofta att hela utställningen av deras tomtekollektion skulle göra sig bra på ett eget litet museum. Vem vet, kanske blir det så i framtiden.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelPRO Näsums julsamkväm 2016
Nästa artikelSödergatans Ostbod – Delikatessens centrum