Sölvesborgs deltagare, övre raden fr.v Kaj Persson, Åke Östergren och Rolf Svensson. Nedre raden fr.v Hugo Bergström, Jan Eliasson och Ingvar Jagestad.

Sölvesborg/Boa
Skånska Rundtouren spelades första gången, 5 maj år 2000 på Tomelilla Gk, med 19 deltagare och blev ett evenemang värt att gå vidare med. Det spelades tre etapper ytterligare premiäråret. Att Skånska Rundtouren är en uppskattad tävling märks inte minst av att de som deltagit återkommer år efter år. Från Sölvesborgs Gk deltar denna säsong nio tävlande.

Årets upplaga av tävlingen är den 18:e i ordningen, som börjar med den 98:e etappen på Sölvesborgs Gk den 28 april. Spelåret avslutas med final på Skyrups Gk den 8 september. Där emellan besöks Kävlinge Gk, Hässlegårdens Gk, Tomelilla Gk och Boa Gk. Skånska Rundtouren har under årens lopp spelats på 36 olika banor i Skåne, Blekinge och Småland. Med föresatsen att få ut startfältet på en timme kan numera ett trettiotal deltagare få plats i denna färgstarka batalj.

Tävlingen spelas som slaggolf i sex etapper, där de fyra bästa resultaten för varje deltagare räknas till slutresultat. Poäng efter placering, likt den som används i fri idrott. Extra tävlingsinslag i varje etapp i form av ”prickskytte” med närmast flagg på ett korthål. Dessutom som lite extra krydda belönas birdie med en femkrona av varje deltagare. Placeringarna 1-3 belönas likaså med mynt i olika valörer ”populärt” insamlade av övriga gänget i egna golfkepsen. Vid finalen premieras de fem bästa säsongplaceringarna. Totalsegrarens namn ingraveras dessutom i det ”fulsnygga” men ändå populära vandringspriset i glas.

Titelförsvarare är Bengt Nilsson, Skyrups Gk, som 2016 var jämnheten själv och presterade poänggivande golf. Åke Östergren, Sölvesborgs Gk, som spelade sin 6:e säsong på Skånska Rundtouren, knep en andra plats, med bl.a. två etappsegrar i bagaget. Ytterligare Sölvesborgsgolfare på prisplats var Ingvar Jagestad fjärde plats och Kay Persson femte plats, bägge med några 3:e placeringar på deletapperna.

Text: Ingvar Jagestad
Bild: Jan Persson

Föregående artikelLions Club Sölvesborg sponsrar en hel by i Indien
Nästa artikelUnder 2017 firar Colorama 10 årsjubileum