Sölvesborg
Den 17:e mars föreläste Fil. dr. Leifh Stenholm i Mjällby församlingshem om hur sillen är en del av vår kulturhistoria och vad den betyder än idag. Arrangör var Mjällby Lekmannakår i samarbete med Folkuniversitetet.

Under medeltiden fastade alla rättroende katoliker varje onsdag och fredag samt inför de stora kyrkliga högtiderna, inte minst de 40 dagarna före påsken.
Under fastan fick man inte äta kött, varför fisken och då ofta sillen, kom att utgöra ett av de viktigaste måltidsinslagen.

Bild1_Leifh_Stenholm_cmykSillen, inte minst den saltade, var en av dåtidens större lukrativa handelsvaror och är alltjämt en rätt som pryder många nordiska bord till såväl fest som vardag.
Men där slutar inte historien. Nej sillen har haft stor betydelse för vårt näringsfång och vår samhällsutveckling långt in på 1900-talet.

Den 5:e april föreläser historikern Peter Rosengren om USA:s presidenter och utrikespolitik under 200 år. Det börjar klockan 18:30 i Mjällby bibliotek och det är gratis inträde. Varmt välkomna!

Text: Petra Horning

Föregående artikelVarför inte jogga in våren?
Nästa artikelUlf Hansen ger sig in i den väldoftande ostbranschen