Välkomna in till Alice Bokvärld!

Sölvesborg
När dörren öppnas möts man av en sagovärld och det påminner om Harry Potters värld med utslagna böcker hängandes i taket och hela väggar fulla av böcker. Det spelas lite dov och lugn musik från högtalarna och man får ett trevligt mottagande av Alice. Ni har kommit till Alice Bokvärld.
Alice Robertsson är från Ronneby men bott och studerat i Kalmar under några år. Hon läste journalistik och media-produktion i 3 år samt barn och ungdomslitteratur i 1 år. Böcker har varit Alice värld ända sedan barnsben och hon har alltid drömt om att öppna en bokhandel. Jag frågade vad böcker betyder för henne och hon svarar trygghet och böcker är en lärdom och man kommer in i en annan värld. Man är här och nu och det passar väldigt bra när man lever i vårt informationssamhälle att kunna få komma till en lugn plats och bara leva sig bort. Denna känsla vill Alice ge till sina kunder. Varför väljer man att öppna en bokhandel i Sölvesborg när man bor i Ronneby frågar jag. Efter att ha bott i Kalmar i några år ville hon hem till Blekinge igen. Föräldrarna har haft en sommarstuga i Sandviken utanför Sölvesborg i många år och där har hon tillbringat många somrar och lov. Nu hyr hon och sin sambo en stuga i Sandviken. Det tog 6 månader att renovera och bygga upp butiken som Alice ville ha den. Den 5 april öppnade hon sin butik på 130 kvadratmeters yta med då ca 1000 böcker men det har sålts en del så hon vet inte hur många hon har idag. Det är allt från barnböcker i alla åldrar till romaner, fantasy, deckare, engelska böcker till faktaböcker. I rummet som Alice kallar för salongen ser det ut som ett stort gammaldags bibliotek med mysig gammaldags röd soffgrupp med bord och kristallkrona hängandes ovanför. Där kan kunderna sitta och bläddra i böcker och köpa kaffe och kaka för 20 kr. I detta rum samlas också hennes bokklubb mellan varven för att diskutera månadens bok. Man köper boken och läser ut den tills de träffas sen har man ett trevligt möte med fika där man går igenom boken.

Missa inte gå med i Alice Bokklubb

Författare bjuds in till butiken för att signera böcker och det har redan varit några där bland annat Lena Wall som signerat sina barnböcker ålder 9-12 år. Samma helg som denna tidning kommer ut är Anna Sivenius Rattigan och signera sina skräckböcker. Det är fler fredagar och lördagar inbokade med författare så håll koll på Alice Bokvärlds Facebook och Instagram. Under Killebom kommer det att finnas författare utanför butiken, bland annat Emma Olofsson, deckardrottningen från Olofström som har skrivit om Olofströms morden, Karlshamns morden och Karlskrona morden. I butiken kan man också köpa inredningsartiklar, presentartiklar, kristaller samt spel och pyssel. För dig som tycker om att vara kreativ och skapa egna vykort, presentlådor m m finns en avdelning med scrapbooking och tillbehör. Man kan skapa mycket fina saker med det och vill man veta mera så finns det att köpa en bok med tips och råd och scrapbooking. Framtidsplaner är att utveckla butiken och samarbeta med andra butiker. Ordna fler träffar och en del evenemang är inplanerade till hösten. Alice hälsar er välkomna till hennes bokvärld för att koppla av och fly verkligheten för en stund.

Text & Foto: Monica Oredsson

Föregående artikelValje Rökeri har stora planer inför 2025
Nästa artikelVälkomna till Sagans värld