Ring ett samtal så hämtar och lämnar Jonssonbolagen AB containern.

Sölvesborg
Jonssonbolagen AB är ett företag som bedriver allt från skrothandel till åkeri. De köper skrot och metaller. Jonssonbolagen AB har expanderat snabbt sista tre åren.
Jonssonbolagen bedriver en komplett återvinningsanläggning som tar emot, sorterar, flisar trä, metaller till skrot och det brännbara går till värmekraftverk, anläggningen befinner sig i Pukavik. Som kund ringer man till Jonssonbolagen och så kommer de ut och hämtar.
Företaget har en stor kundkrets som består av både privatpersoner, företag och industrin. Till kunderna erbjuder man skrotmottagning, containerservice, försäljning av grus och matjord samt leverans. Transporter och kranlyft. I dagsläget har man ett stort upptagningsområde med ca 1000 containrar, kran och grusbilar. Lastväxlare och sopbilar, varav en sopbil i Blekinge och en i Hässleholms kommun.

I pukavik erbjuder man sortering

VD Daniel Jonsson berättar att han var en ganska liten skrothandlare. 2008 bestod företaget av endast två lastbilar och var ett åkeri med platsbrist. När Daniel flyttade företaget från Mörrum till Pukavik öppnade det sig enorma möjligheter för företaget.
Byggnaden de befinner sig i idag har varit Herbert Johanssons jättestora skrotfirma. Under slutet av 1930 talet byggde man denna fastighet och under 1940 talet var man igång med skrotfirman och i slutet av 60 talet var de över 80 anställda. Tiderna förändrades och under 1980 talet lade man ner skrotfirman.
Innan Jonssonbolagen tog över här 2020, har det bedrivits flera olika verksamheter, berättar Daniel.
Pandemin vad guld för företaget, då började folk rensa, röja och renovera sina hem och i samband med det behövde de containrar.
Jonssonbolagen tog över delar av Norjes åkeri för ett par år sedan, containrar, lastbilar och delar av personalen. Åtta stycken anställda jobbar på ett 2.3 hektar stort område och självaste byggnaden är på 3000 kvadratmeter där man bland annat sorterar skrot.
På området finns det verkstad, skrotmontering, sorteringshall och företaget har även grusbilar och kranbilar. Företaget erbjuder grusleverans och maskintransporter. Utöver detta har Daniel också ett fastighetsbolag.
Hur började allt? frågar jag.

Samlingsrum

Daniel berättar att år 2000 handlade han med reservdelar till amerikanska bilar. År 2002 köpte han en bildemontering 20 mil utanför Arlington i Texas. År 2004 köpte han en bensinstation i Karlshamn som var en bensinmack och butik samt sålde de reservdelar fram till 2008 och efter det köpte Daniel åkeriet som utvecklats genom åren.
Jonssonbolagen finns här i Pukavik men även i Vittsjö i Skåne. I Vittsjö har de inte sortering ännu utan containerdepå. Men planen är att bygga en återvinningsgård där också. Företagets framtidsplaner är att expandera och utveckla. Vi är med i dagens tänk i miljöbranschen, det händer mycket där och det ställs höga krav så det gäller att hänga med, berättar Daniel.
När jag besöker detta stora företag kommer man till en skrotplats. Sen bemöts jag av en väldigt trevlig Daniel Jonsson som hänvisar in mig till deras samlingsrum och bjuder på kaffe. Men herregud vilken skillnad, från denna utemiljö till denna innemiljö där det finns mysig soffa, jukebox, flipperspel och även en mjukglassmaskin. Vi tillbringar många timmar här säger Daniel så man måste ha lite mysigt och bekvämt också. Det är ett riktigt gubbdagis.
Vi avslutar vårt samtal med att det ska vara bekvämt för kunden. Kunden ringer ett samtal, vi lämnar och hämtar containrar samt sköter all sortering.
Text & Foto: Monica Oredsson

Föregående artikelHöstfest hos Ripps
Nästa artikelPositiv jobbanda hos Gränums Lackcenter AB