Skratt, kämpaglöd, energi och glädje sprids snabbt i hallen.

Vi blev inbjudna av H 78 i Sölvesborg, som tränar barn och ungdomar i handboll, att medverka på deras senaste satsning handbollsfitness.

Redan då vi hör namnet väcks vår nyfikenhet. Handboll och fitness, hur kombinerar man det? Proffsiga projektledare och instruktörer från Skånes Handbollsförbund finns på plats i idrottshallen i Sölvesborg för att ta emot det 20-tal deltagare som tagit sig hit. Det är en mixad grupp bestående av redan aktiva handbollsungdomar, föräldrar, tränare och barn. Det är just detta som är grundtanken med denna träningsform. Alla är välkomna, med eller utan handbollskunskap. Nybörjare och lite mer erfarna ska under 1 timmes tid träffas under lättsamma former för att tillsammans utföra något som man kallar de tre P:na. ”Puls – Power – Play”. En allsidig träningsform med flexibelt upplägg. Man använder sig av relativt få redskap på ett lättorganiserat vis. Tanken är att föra samman barn, föräldrar, ledare och redan aktiva medlemmar i klubben. Det ska stimulera och förhoppningsvis väcka intresset och ge nya ledare. En vision klubben har är att kunna kombinera ordinarie träningstillfällen med handbollsfitness. Det skulle vara ett utmärkt tillfälle för föräldrar att få en insikt i vad deras barn utövar. Föräldrar och syskon är ju oftast redan på plats ändå under träningarna. Det fina med konceptet är att det inte finns någon åldersgräns. Dessutom binder man inte upp sig utan det går bra att medverka när man har lust och tid. Man hoppas kunna få igång detta ordentligt så att det kan rulla på kanske så ofta som en gång i veckan eller åtminstone var fjortonde dag. I uppstartskedet är detta kostnadsfritt. Man kommer eventuellt att ta ut en liten avgift per träningstillfälle framöver för att kunna täcka hyran av hallen. Den 26/2 finns det möjlighet att komma och ” prova på” då det dessutom bjuds på fika med eftersnack.
Skratt, kämpaglöd, energi och glädje sprids snabbt i hallen. Det inledande momentet, som man kallar puls, består av uppvärmning som snabbt får deltagarna att börja flåsa. Efter en kortare paus övergår man till nästa moment, power. Man ska cirkulera på olika stationer och här handlar det om att mäta sin styrka och testa sin uthållighet. Flåset är på topp och viljan att lyckas genomsyrar hela det härliga gänget som kämpar. En kort paus innan det blir dags för det sista momentet, play. Det betyder kort och gott handbolls träning på ett lekfullt och roligt sätt med lite specialregler. Alla i grupper ger verkligen allt och glädjeropen viner. Gemenskapen är på topp.
Under den gångna timmen, som gått hur snabbt som helst, har både kropp och själ fått sig en ordentlig genomkörare. Om träning alltid är så här kul kommer det inte bli svårt att locka fler nyfikna deltagare.
H 78 har 2 flicklag och 1 pojklag som spelar seriespel. De är i åldrarna 9-12 år. Man har även knattar som består av 1 mixat lag i åldrarna 7-8 år och ett mixlag med småknattar i åldrarna 5-7 år. De hoppas nu på många mammor, pappor och syskon på kommande handbollsfitness evenemang, som i framtiden kan komma att bli en del av denna satsande klubb. Fler ledare och spelare välkomnas. Nu handlar det bara om att plocka fram sin vilja, de undanlagda träningsskorna och det glada humöret. Bästa sättet att träna på tillsammans med nära och kära! Vi på Infobladet skulle nog våga påstå att 1 gång med all säkerhet blir många, många fler! Vi önskar H 78 all lycka till med detta spännande projekt!

Text & Foto: Jeanette Olsson

Föregående artikelC4 YOGA i Viby – En oas i vardagen
Nästa artikelExperimenterande träff med Regionteatern