Sölvesborg
Joacim Nilsson från Värnamo har tagit över hamnkrogen i sommar.Från 18 års ålder har han jobbat inom branschen som kock och krögare, vilket är i drygt 27 år.

Den 15 maj började restaurangen och kaféet på Hanö hålla helgöppet men från och med 1 juni är det öppet dagligen under hela sommaren. Stefan Malmberg och Kajsa Steinbernreiter kommer att driva stället hela sommaren med sju stycken anställda. Stefan är från Värnamo och har jobbat som kock i 20 år och med Joacim under 12 år. Kajsa tog precis examen i marknadsföring från Linnéuniversitetet i Växjö.

Även förra året var Stefan kökschef på Hamnkrogen Briggen, och det var där han och Kajsa träffades. När Joakim tog över Hamnkrogen frågade han om Stefan ville fortsätta jobba där som kökschef och om Kajsa ville ta över positionen som restaurangchef. Hanö är en underbar ö med trevliga öbor som är väldigt hjälpsamma, så självklart tackade både Stefan och Kajsa ja! Det är många turister som besöker ön, mellan 30-50 000 om året som kommer med färjan, ca 2700 båtar som övernattar vid hamnen varje sommar; 33 procent av dem är tyskar. Det serveras lunch varje dag måndag till söndag och köket håller öppet varje kväll till klockan 21.

Det serveras allt från soppa, hamburgare och pasta till entrecote och oxfilé samt självklart fiskrätter. Det finns alltså något för alla! Det är många barnfamiljer som gästar ön och då behövs ett brett sortiment så att alla blir nöjda.

Onsdagar med start vecka 28 erbjuds grillbuffé och underhållning med trubadur. Uteserveringen har blivit dubbelt så stor sen förra året, och totalt finns 86 platser utomhus och 50 platser inomhus. Det är oftast fullsatt under julikvällar, så det rekommenderas att man bokar bord då. Kaféet som ligger i anknytning till affären har också rustats upp med nya möbler. Där intill finns även en glassbar. Endast fem meter från där man stiger av färjan ligger allt detta samlat!

Första färjan från Nogersund går 08.45 och sista färjan från Hanö går 18.10, förutom onsdagar då går den kl 20.30 från Hanö. Båten går i stort sett en gång i timmen efter midsommar och varannan timme innan midsommar. Vi ser mycket framemot sommaren!, säger Stefan och Kajsa. Vi tror att vi har hittat rätt mix i personalen, då många av de anställda är unga och uppvuxna i området. Detta är väldigt viktigt, fortsätter kökschefen och restaurangchefen, då vi jobbar väldigt mycket och även bor under samma tak här på ön nu under sommaren.

Text: Monica Berg
Bild: Privat

Föregående artikelFirar 20 år med ny butikslokal i Sölve och med helt nya moderna kök.
Nästa artikelHelhetshästen – Hästen i välbefinnande balans och harmoni