Mjällby
Historikern Marcus Bernhardsson föreläser om historiska personer och händelser i Mjällby socken. Ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om sin bygd och dess historia.

Hösten 2012 utkom Listersläktens förening med en bok som heter ”En krönika om Listersläkten: Axplock från forna tider, mestadels från Mjällby socken”. Marcus Bernhardsson är bokens redaktör och det här blir sjunde gången han föreläser utifrån just nämnda bok.
– Jag trodde inte att det var så stort intresse för denna krönika, säger Marcus, som har dragit mer än fullt hus varenda gång han föreläst. Det kommer mellan 70-100 personer på varje föreläsning och varje föredrag är helt unikt eftersom jag aldrig har något manus och dessutom är ämnet mycket, mycket stort.

Den här föreläsningen kan man kalla en önskerepris. Det blir således ingen direkt repris av ett föregående föredrag i ämnet. Boken handlar om en stor släkt från Mjällby socken och som har danska medeltida anor. En av släktens förgrundsgestalter, riksdagsmannen Knut Persson från Hörby, var en av initiativtagarna till byggandet av kyrkorna i såväl Mjällby som Gammalstorp samt uppförandet av tingshuset i Norje.

Föreläsningen blir en så kallad bygdehistorisk afton torsdagen den 5 februari kl. 18:30 i Mjällby församlingshem.
– I dagarna fyller även Listersläktens släktförening 60 år, varför jag tyckte att det passade bra att ge föreläsningen just nu, avslutar Marcus med ett leende.

Arrangör: Mjällby Lekmannakår.
Fritt inträde och kaffeservering.

Text: Petra Horning
Bild: Privat

Föregående artikelFjälkingedagen
Nästa artikelMycket kunskap och stort utbud – det har Mackes Zoo