Falkvik
Chang Fransson, kapellmästare för Dolbyz, svarar på frågor och berättar om gruppen av enastående personer.

Dolbyz skapades för runt fyra år. Namnet Dolbyz är hämtat från en annan grupp, som leddes av en vän till Chang, men som lades ner, varpå Chang frågade om han fick överta namnet. För de som inte vet betyder dolby “brusreducering och basåtergivning”.

Bild-2-cmykGruppen Dolbyz är ett band med fem musikbegåvade personer som under spelningarna är så skickliga att de bland annat byter instrument med varandra och spelar många önskemål från publiken. Spelningar görs på Finlandsbåtar, i Finland, Norge och många ställen i Sverige. För cirka ett år sedan kom bandet även med i Nöjeskällan.

Händer det något extra nu framöver?
– Åh ja! utbrister Chang. Vi ska spela i Bingolotto den 7 juni, sen ska vi spela med Kikki Danielsson den 21 juni. 16 låtar tillsammans med henne och då ska min fru Malin, som sjunger för oss, även sjunga två duetter med Kikki. Det ska bli spännande. Sen ska vi också spela i Partyfabrikens tält den 2 juli under Killebom. Vi har mååånga spelningar, och det händer grejer hela tiden!

Har du något att säga om dansband i övrigt?
– Någonting som är rätt komiskt är att INGEN erkänner att de lyssnar eller tittar på dansband, ler Chang. Men man snackar om dansband som till exempel oss så har folk alltid en åsikt. Då blir man lite ställd, sa du inte precis att du inte lyssnade eller tittade på dansband? Rätt kul.
– Det har tyvärr blivit allt mindre populärt att prata om dansband men många tycker om det i «smyg», säger Chang. Traditionerna med att ha dansband som spelar till exempel på torg eller liknande varje vecka finns mest högre upp i Sverige, annars har det nya stället blivit på båtar. Där samlas folk från olika ställen och olika åldersgrupper.

Text & Bild: Diosmar Jardinez Cuervo

Föregående artikelCapoeria – Brasiliens kampsport nära dig
Nästa artikelBarnen på Södergatan har allt till barnen