Bromölla
För första gången för Capoeiran i Bromölla som höll till i Släggan med sina grupp-pass hade dem den 10 Maj i Biblioteket ”batizado”/gradering för de som utövar Capoeiran.

Bild-8-cmykPaolo Marcio från Brasilien, började träna när han redan var 8 år och idag är 28 år är tränare för Capoerian. Bor idag i Kristianstad. Christina Hedlund från Bromölla, 48 år, har tränat Capoeira sedan ett år och några månader tillbaka och har idag gått upp i grad. Vad har hon att säga om sporten?

Hur många är ni som utövar Capoeira?
Vi är sex stycken. En kille och fem tjejer.

Vad tycker du om träningen?
Paolo, vår tränare har verkligen lyckats engagera oss. Han har mån om sina elever. Han vill verkligen lära oss vad Capoeira är och han är supertrevlig och enormt duktig så jag tycker verkligen om våra träningar trots all svett och kämpande.

Bild-18-cmykHur många gånger i veckan tränar ni?
Vi tränar två gånger i veckan och det tycker jag är bra men jag hade faktiskt gärna velat ha en träning till i schemat.

Vad är Capoeira, berätta kort för den som inte vet?
Capoeira är en Brasiliansk kampsport som har en historia som går bakåt flera hundra år i tiden. Det kan ibland förknipas med en dans, likaså gjordes det de på den tiden då slavarna utövade detta men det är i faktum en kampsport.

Var finns ni?
Ehm..jadu det är svårt att säga för släggans gym har ju lagt ner sina grupp-pass träningar så vi har ju bara haft möjlighet till att träna fram till denna cermoni som vi hade och det är först nu som vi alla ”medlemmar” ska sätta oss ner tillsammans och hitta en ny lokal för alla brinner för sporten och vill gärna träna vidare. Så jag vågar inte säga så mycket nu utan det gäller att vänta och se vad som händer framöver.

Text & Bild: Diosmar Jardinez Cuervo

Föregående artikelCentury Ride i Sverige
Nästa artikelDolbyz ska till Bingolotto