Fordon
Intresset och nyfikenheten på nya Volvo XC40 har varit väldigt stor. På premiärhelgen var det fullt hus på Ahlberg Bil – Ja det var stort tryck, vi hade endast en bil att provköra så köerna var långa, medan andra valde att boka in en provkörning veckan därpå berättar Tommy Olsson, säljare, när jag hämtar ut en bil för test.

Jag börjar med att betrakta XC40 utifrån. Denna bilen är utrustad med 18” fälgar och det passar väldigt in på en SUV tycker jag. XC40 skiljer sig en hel del utseendemässigt från övriga större Volvo Suvar. Den känns enormt modern, snygg, fräsig, lite poppig om det nu finns ett sådant ord. Så är du, som jag, som gärna vill vända sig om och tänka, fasen vilken snygg bil jag har, så blir du inte besviken. Är du inte som jag, så blir du nog som jag.

Utseendemässigt har jag svårt att få in den i ett ”fack”. Den passar såväl den ungdomliga kretsen, som barnfamiljer, medelåldersparet och även den äldre kretsen.

Invändigt tycker jag mig nog känna mig ”hemma”. Reglage och knappar, pekskärm och andra instrument hittar jag ganska lätt. Kupén känns ombonad och välkomnande. När jag kör in mot Karlshamn lägger jag snabbt märke till de rejäla nackstöden. De känns som en naturlig förlängning av förarstolen. Framförallt känns det tryggt men även behagligt.

Panoramaglastaket gör att utrymmet känns större. Både förarstol och ratt erbjuder god justeringsmån och kommer att passa de flesta. När jag stannar till nere vid torget för att prova baksätet, stannar det väldigt mycket folk och frågar nyfiket om det är den nya Volvon. Eftersom bilen är så pass ny har inte alla hunnit att åka för att titta på den. Ja man har ju sett reklamen på Tv säger en del av Karlshamnsborna som stannat till.

Baksätet. Här sitter två fullvuxna ledigt och lätt. Ett stort utrymme under förar/passagerarsätet ger extra plats för fötterna, vilket kan vara skönt vid längre bilturer. När jag ändå står parkerad utforskar jag några av detaljerna inne i bilen. Det finns massor av smarta förvaringsutrymme, såsom utfällbar krok i handskfacket, väldigt stort utrymme i dörrfacken, och ett dolt fack under sätet. Bagageutrymmet är som vanlig på en Volvo, stort och rymligt. Innanför bakluckan som såklart är elöppnad finns inte bara ett bagagerumsgolv, utan två stycken. Det översta går att vika ihop för att kunna ha ett djupare utrymme.

Döda vinkeln har varit orsak till många olyckor. På den XC 40 jag provar finns det en varningslampa(BLIS) i ytterbackspegeln som visar när ett fordon befinner sig i ett utrymme som man kan missa i vanliga fall. Den är även utrustad med ”Aktivt chassi” som gör att du enkelt kan välja att lägga bilen i olika körlägen som t.ex energieffektiv, daglig körning, ojämn väg och hög prestanda.

Ljudet från högtalarna är viktigt för många och ni blir inte besvikna. Bilen har ett ljudsystem från Harman Kardon, som levererar ett maffigt ljud, både på hög och lägre volym.

Volvo XC40 är lättkörd både i stadstrafik och landsväg. Bilen är högbyggd med en väldigt bra överblick på väg och övrig trafik. Bilen har såklart väldigt mycket mer att erbjuda så jag tipsar om ett snart besök på Ahlberg Bil för att själv testa Volvo XC40.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Daniel Sverkersson och Patrik Lundin

Föregående artikelLars tackar för sig
Nästa artikelNordic Vehicle – En koncern med fokus på kvalité