Några ord om Filip Jers – ”The Swedish Harmonica Sensation”.

Filip Jers fick ett munspel av sin farmor när han var liten och han berättar att både pappa, morfar och farfar spelade munspel.

När Filip var 18 år blev han dubbel världsmästare på munspel också därför att Filip spelade på alla slags munspel: kromatiska munspelet (som svarta och vita tangenter på ett piano), bluesmunspel och basmunspel.

Han har turnerat i ett 20 –tal länder och musikkritikerna i Europa har kallat honom för ”The Swedish Harmonica Sensation”.

Filip och Gotlands Jazztrio har spelat tillsammans i 10 år och förra sommaren kom de ut med en CD och det var det programmet vi fick höra.

Vilka är Gotlands Jazztrio
Jean-Simon Maurin på piano, Nils Ossman på kontrabas och på trummor Marcus Grufstedt.
Jean-Simon har sagt: ”Till slut har jag förverkligat den dröm jag burit inom mig sedan jag första gången hörde Jan Johanssons lätta anslag”.

Jean –Simon är både jazzpianist och kompositör.

Nils Ossman, kontrabasist och kompositör har bl.a studerat för Nils-Henning Örsted – Pedersen – en jazzlegend och Nils började på Gotlandsmusiken 1998.

Marcus Grufstedt har spelat med flera av Sveriges symfoniorkestrar och musikkårer och han började i Gotlandsmusiken 1999 och är kompositör.

Konserten
De började programmet med ”Alone again från 1972 och fortsatte med en vismelodi från Bunge 1870 som Filip arrangerat. ”Vilken tur att man kunde skriva ner melodier på den tiden, annars hade de varit förlorade, sa Filip”. Han hade hittat Bungemelodien i en gotländsk notbok. Här och var kan man ana ”Ack värmeland du sköna” som flera kompositörer tyckt om att lägga in i sina verk.

Jean-Simon Maurin har komponerat en romantisk ballad om Kärleksporten.

Mjuk böljande melodi med många finesser med mycket fint avslut.

Alfågelns vådliga färd från Sibiren med destination Gotland har inspirerat Filip att arrangera Allvalsen. Fågeln gör många vändningar och kämpar mot starka vindar innan den slutligen landar på Gotland som ”folkdansare” – härligt!

En melodi av Gilbert O´Sullivan i ett flott arrangemang av Marcus Grufstedt – ”Alone again” efter att fågeln funnit säkerhet på ”öjn”. En Bluesy komponerad av Jean-Simon med klös och ös följdes av kontrabasens varma klang, en komposition av Nils Ossman som heter Ödön.

”Vassa” soloinsatser programmet igenom med en känslighet, raffinemang och samspel som strålade ut till publiken.

Jean-Simon har gjort en komposition om den sista järnvägssträckan som finns kvar på Gotland – Dalhem-Roma t/r och Filip får fram tågets karaktär. En älskad gotländsk visa – Gotländsk Sommarnatt av Svante Pettersson denna gång med ett ömsint arrangemang av Filip Jers. ”Vad behöver världen mera av, frågar Filip publiken?” Det blir tyst en stund och Flilp säger – ballader förstås!

En vemodig och romantisk ”Affectionate” komponerad av Marcus Grufstedt underbart tolkad av Filip Jers och Gotlands Jazztrio med avlut i pianissimo (svagaste nyans i högt läge) så flott! Nils Ossman har komponerat ”Blues In The Basement” som kontrabasist, skönt sväng och snygga basgångar .Nils Ossman släpper snart en storbandsskiva.

”Hör min bedårande sommarvals, mmm, mmm” som Tuts spelade in redan 1962 avslutar ett mycket varierat program med högsta kvalitet.

En upplevelse att se dessa musiker hur de musicerar tillsammans.

Det blev ett extranummer: Vevlirepolska från Grodda i arrangemang av Filip Jers.

Arrangörer för aftonen var Olofströms Jazzklubb, ABF, Kultur och fritid, Musik i Blekinge, med stöd av Statens Kulturråd.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelSölvesborgs Golfkrog – nu även ”jazzeria”
Nästa artikelBlekinges västra kustlinje är som en oslipad diabas