Var ska vi dra gränsen för när vi inte ska få yttra oss i olika frågor?
Man utför en handling som retar andra och där polisen är skyldiga att ge oss alla skydd även om våra åsikter och yttrande är utmanande på olika vis. Det orsakar stora kostnader i form av insatser från olika myndigheter som ska sättas in. Många människor blir ledsna och arga men även besvikna på samhället som låter oss uttrycka våra tankar helt fritt.
Nja inte helt fritt utan det finns några inskränkningar. Till exempel hets mot folkgrupp, olaga hot, förtal, förolämpning samt om det är skyddat av sekretess. Detta till trots så kan vi faktiskt svänga oss ganska fritt.
Det är viktigt att man får uttrycka sig om de saker som ligger oss varmt om hjärtat och den rättigheten måste så klart försvaras. Dessutom måste vi använda den så att det inte blir en rättighet som försvinner och en tystnadskultur som uppstår.
Det är svårt att förstå hur våra rättigheter fungerar men de sträcker sig långt längre än vad de gör i många andra länder. För att leva i ett fritt land måste man försvara landet och dess lagar och förstå vad det handlar om. Utifrån kan man inte alltid se hur det kan vara lagligt att uttrycka sig genom att bränna böcker. Sen kan man även låta bli och uttrycka sig genom en handling som att bränna religiösa texter.
I veckan så kunde vi läsa och få rapporter om två svenskar som blivit skjutna till döds bara för att man hade våra färger på sina kläder. Man har alltså valt ut från vilket land man kommer ifrån och då avrättat de båda svenska männen. Detta härleder man till att vi i Sverige haft människor som bränt Koranen.
Så är priset för yttrandefriheten att människor skjuts till döds så kan man bli tveksam. Det som jag då tänker är att vad är alternativet? Vill vi leva som människor som inte får säga vad vi vill utan att polisen burar in oss. Ska vi ha statliga mediebyråer som endast trycker det som de anser att vi ska få veta. Frågorna kan vara många men vi kan inte säga att det finns en gräns för värdet av yttrandefrihet utan i den rättigheten sker vår utveckling. Under alla år som vi byggt vårt land starkt har vi betalat priset och skördat det goda.
Sverige ska vara ett föredömligt land vad det gäller att vi kan uttrycka vår åsikt fritt och den åsikten spelar roll.

Text: Patrik Lundin

Föregående artikelEgendomsbyrån har kontor i Olofström
Nästa artikelKundveckan en hjärtlig succé!