wanas-1Sedan 1987 har svensk och internationell konst som skulpturer och installationer visats på Wanås. Anläggningen Wanås består av ett slott från dansk medeltid, ett ekologiskt jordbruk, en naturskön skulpturpark och en konsthall.

Solen lyser och värmer och hela platsen som andas av historia och inspiration. Inte långt härifrån, vid den så kallade Snapphane-eken sägs det att Snapphanarna träffades och smidde planer på hur man skulle kunna behålla Skåne danskt. I denna miljö har det bestämts att det ska visas konst. Det är det 23:e året med konst på Wanås och Elna Svenle och Marika Wachtmeister har varit curatorer. Som besökare får du en något annorlunda naturupplevelse, då det mitt i en glänta kan stå en stor staty byggd i glascement eller en stor mussla gjord i cement mitt i en naturskön miljö med lummigt grönskande bokar.

En av de konstnärer som har återkommit till Wanås är Ann-Sofie Sidén, professor på Kungliga konsthögskolan, som för tio år sedan deltog med den kissande flickan i brons(se bild till höger om text), Fideicomissum, som sitter på huk vid dammens kant. I dag tillhör Ann-Sofie en av landets internationellt mer uppmärksammade konstnärer. I år är hon aktuell med en fyrkanals videoinstallation, Någonstans i Sverige som är ett led i projektet En annan väg som är ett samarbete mellan Wanås och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. 17 unga konstnärer visar nya verk inom projektet En Annan Väg på wanås.

wanas-2

Den amerikanske konstnären ROXY PAINE (f. 1965, verksam i New York) internationellt verksam och välkänd för sina realistiska skulpturer med referenser till naturen, deltar i år med ett14 meter högt träd i målat stål. Mycket maffigt när man betraktar det.

I inte mindre än nio träd finns stora röda bollar placerade. De är verkligen knallröda och ca. 2 m i diameter. ANNE THULIN (f. 1953, verksam i New York och Sverige) har placerat bollarna i träden på olika höjder. Sista chansen att se årets uppmärksammade konstutställning! WANÅS 2010 pågår till 31 oktober och innehåller nya storskaliga verk av Roxy Paine och Anne Thulin.

Easyfakta

Wanås slott byggdes under sent 1400-tal. Efter bränder och omdaningar genom århundradena fick borgen sitt nuvarande utseende vid ombyggnaden 1900. Slottet är idag en privat bostad. Konst visas även i stall- och magasinsbyggnader från 1700- och 1800-tal. Stiftelsen Wanås Utställningar är en ideell stiftelse i Östra Göinge kommun i Skåne.

Öppettider hösten 2010 Parken:

alla dagar hela året kl 8- 19.

Byggnaderna: 4 oktober-31 oktober

lördag-söndag kl 11-17

Läs mer på www.wanas.se

wanas-3

wanas-4

Fakta om Wanås Gods Wanås Gods

Wanås Gods AB bedriver skogs- och jordbruk, jakt, fastighetsförvaltning samt extern konsultverksamhet. Antal anställda är ca 20 personer. Skogsmarken på godset har skötts enligt uthålliga principer i mer än 100 år. Vi brukar ca 3000 ha mestadels granskog. Årligen slutavverkas och återplanteras ca 1% av arealen. Röjning och gallring sker kontinuerligt för att tillvarata skogsmarkens produktionsförmåga optimalt. I lövskogen sker naturlig återväxt för att gynna ek, bok, ask och andra lövträdslag.

wanas-gods

Föregående artikelFrån Växjö via England till Olofström
Nästa artikelNäringslivsdagarna 2010