När Lena och Pelle Lindqvist startade eget företag i hemmet 1996 kunde de inte drömma om den utvecklingen som Vittsjö Skorstensservice haft. Jag besöker Vittsjö en kall, ruggig eftermiddag i november. En sådan dag när inte ens värmen i bilen förmår jaga bort den kalla höstkylan.

Kylan försvinner däremot omgående när jag kliver in i Vittsjö Skorstensservice butik mitt i centrala byn. Här sprakar det i en av butikens vedkaminer och sprider en härlig välkomnande värme. Det är lite motvilligt jag går ut i personalrummet för att sitta ner och prata med Lena och Pelle, för det är så varmt och mysigt med alla kaminerna.

Som tur är, så är sällskapet lika trevligt som den goda värmen i butiken. Jag gör misstaget att be Lena och Pelle berätta fritt om företaget. En glad amatörskribent som undertecknad hinner knappt med. Båda pratar med stor inlevelse och entusiasm. Det märks att paret brinner för verksamheten, om liknelsen ursäktar.

När jag bett dem berätta lite saktare så jag hinner med att skriva går det bättre, tills butikssäljaren Göran kommer och sätter sig ner. Då sätter de igång igen. Många minnen ploppar upp och jag märker hur samspelta alla tre är. De är ett lag där alla har sina specialiteter.

– Det är mest Pelle som syns och hörs ute, berättar Lena. Men det är en stor apparat som ska skötas. När vi startade 1996 var vi småbarnsföräldrar. Pelle var ute på jobb och det hände att jag fick sköta telefonbokningar och offerter samtidigt som jag ammade vår son Filip.

– Den fördelningen har vi fortfarande, fyller Pelle i. Lena gör ett hästjobb. Hon har fortfarande alla telefonkontakter och ansvarar för administrationen. Fast idag med andra förutsättningar såklart.

Innan starten av Vittsjö Skorstensservice hade Pelle 20 års erfarenhet från skorstensfejaryrket, så kunskapen fanns redan där.  När företaget snabbt expanderade tittade paret på att etablera sig i nya lokaler. 1998, bara två år efter starten öppnade man i en lokal som idag är ett café. Nu kunde företaget ha en utställning och samtidigt anställdes Göran för att välkomna kunder i butiken.  Pelle fortsatte ute på fältet och jobben rasade in.

– Våra hembesök, som är gratis, är vårt fundament, säger Pelle.  I kundens hemmamiljö kan jag komma med placeringsförslag och tips om vilken typ av värme kunden tjänar mest på. Finns det en befintlig skorsten är placeringen lätt.

– Kunderna är ofta pålästa om vilken typ av värmekälla de ska ha, fyller Göran i. Efter Pelles besök åker kunden till vår stora utställning i Vittsjö och titta på vårt utbud. Här hjälper jag kunden hitta rätt produkt utefter kundens behov, beroende på vilken annan värmekälla de redan har. En del vill kanske mest ha kamin för mysfaktorn.

Den stora utställningshallen och fastigheten som man idag huserar i förvärvade företaget år 2000.

– Placeringen är perfekt, säger Pelle. Vi har många spontanbesökare som antingen är på väg norrut eller söderut då vi ligger längs vägen genom byn som måste passeras.

Pelle berättar att företaget idag är en totalentreprenör som har bred samverkan med andra bolag.

– Vi rättar oss efter marknaden och våra kunders önskemål, berättar Pelle i lite mer skrivvänlig takt. Det är mycket mer än kaminer. Vi monterar insatsrör, renoverar skorstenar, nymontage och pelletsinstallationer. Vi har två mycket duktiga montörer i Fredrik och Mikael. Samt erbjuder vi kvalitetsprodukter med långa garantier.

– På tal om det, säger Pelle allvarligt. Jag vill passa på att slå ett slag för att anlita certifierade företag för den här typen av byggnation och inköp. Vi har varit på otal jobb där vi har fått rätta till misstag från okunniga montörer, vilket medför en onödig kostnad och besvär för kunden.

Vittsjö Skorstensservice har i nuläget bifirmor i Halmstad, Trelleborg och Bromölla med sex stycken anställda.

– Fast på våra bilar står faktiskt bara Vittsjö, slår Pelle fast. Det är så många som har någon association till Vittsjö så bara namnet är ibland en källa till kontakt utanför Hässleholms kommun.

Jag beger mig, återigen, motvilligt ut från den varma butiken och dessa trevliga människor på Vittsjö Skorstensservice, ut i den kalla novemberdag som nu blivit kväll. Tiden går snabbt när man har trevligt.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Lena och Pelle Lindqvist

Göran

Fredrik & Mikael

Föregående artikelJulmarknad på Lokalföreningen i Tyringe
Nästa artikelHösten tovas på kulturhuset