…den mycket kända producenten och programledaren är från Hässleholm? Nästan i alla fall, han & familjen flyttade från Helsingborg, då Anders var sju år gammal. Flyttlasset gick till Solbrinken på Ljungdala.

Berätta om din Hässleholmstid.
Jag började på Ljungdalaskolan och högstadiet gick jag på Läredaskolan. Jag minns faktiskt t.o.m namnet på ett par lärare, Birgitta Lööw och Gun Simonsson. Även om jag inte är född i Hässleholm så ser jag det som ”min” hemmastad. Jag har enbart positiva minnen från min uppväxt här. Mitt mediaintresse väcktes tidigt. Fast egentligen ville jag bli musiker, så jag började spela trummor men det gick sådär om jag ska vara ärlig. Istället började jag göra radio, Hässleholms närradio, som hade och fortfarande har (tror jag), studio i Pingstkyrkan. Här spelade jag musik på nätterna och intervjuade politiker på ledig dagtid. Det var många som tyckte att jag hade en röst som passade för att sända radio. Så på den vägen är det.

När flyttade du från Hässleholm?
Det var 1983, då jag började att studera i Nässjö. Jag åkte hem till Hässleholm på helger och lov. Efter det flyttade jag till Stockholm, där jag gjorde lumpen som Brandman. Den utbildningen var förlagd till Arlanda. När jag var klar där stannade jag kvar i Stockholm och började utbilda mig till journalist. Under denna tid skaffade jag många kontakter vilket medförde att jag fick jobb som reporter på P3. Sedan har det bara rullat på. Jag blev erbjuden att starta upp en helt ny TV Kanal tillsammans med Sven Hallberg, Per-Sinding Larsen och Cia Berg som hette Z-TV. Där var jag ett halvår, då TV 4 som också var nystartat hörde av sig och erbjöd mig jobb. Här gjorde jag massvis med reportage, dokumentärer och producerade. Jag har även haft en morgonshow på Radio Rix.

Du är väl mest känd för Parlamentet?
Jag har ju gjort massor av program såsom Spårlöst försvunnen, Hemligstämplat och Hjälp. Time-out startade jag också, där är jag numera executive producent. Efter comebacken har tittarsiffrorna blivit fantastiskt höga. Men visst, Parlamentet är nog det programmet jag är mest stolt över. Jag började arbeta med det -98 och det gick ut i luften -99. Först var jag producent, men tog efter några år över programledarskapet också. Jag har varit producent hela tiden, förutom för den sista säsongen.

Är alla dessa komiker lika roliga när kameran har släckts?
Nej verkligen inte. De flesta är faktiskt rätt blyga och tystlåtna: De går in i en roll precis som en skådespelare. Undantaget är väl Annika Lantz och Claes Malmberg som pratar hela tiden. David Batra är en annan som kan bjuda på en hel del av sig själv. Sedan kan jag förstå en sådan som Robert Gustavsson, där folk hela tiden förväntar sig att han ska göra sina roliga karaktärer. Det gör nog att man drar en gräns för det privata.

Umgås du privat med någon av otalet komiker du arbetat med?
Nej ingen alls. Inte av komikerna i alla fall. Jag har en umgängeskrets som faktiskt mest består av barndomsvänner från Hässleholm som numera bor i Stockholm. Som denna helgen har jag samåkt hem med Thomas Lindahl som också hälsar på familjen.

Hur ofta åker du hem till Hässleholm?
Alldeles för sällan. Jag njuter vid varje tillfälle jag är hemma. Träffa min mamma och syster. Gå och strosa i stan. Det slutar alltid med att jag shoppar massa kläder. Där är ett jätteutbud av affärer i Stockholm, men där hittar jag aldrig något. Däremot i Hässleholm hittar jag exakt vad jag vill ha. Jag tycker även om att det mesta är sig likt, vilket gör att man känner sig hemma med en gång.

Blir du igenkänd?
Ja det blir jag ju nog, men det är ju inte så vanligt att folk kommer fram. Av någon konstig anledning tror folk att kändisar är döva, för man viskar, tisslar och tasslar precis bakom en. Det är verkligen inte ett problem för min del, det är väl kul att man blir igenkänd.

Så nästa gång du är hemma, kan folk komma fram och hälsa?
Ja, jättegärna. Så länge det är på ett trevligt och civiliserat sätt tycker jag det är mycket trevligt. Men minnet kan svika, så är det någon jag t.ex. gått i skolan med, får man gärna tala om det, annars kan det ju bli lite pinsamt.

Du har en massa bollar i luften, vad gör du på din fritid?
Jag försöker hålla mig i form. Jag spelar mycket badminton. Sedan är jag insnöad på poker, fast inte nätpoker, utan live. Jag gillar att kunna läsa av och ha ögonkontakt med mina motståndare och det är en härlig spänning i luften.

Vad händer framöver?

Jag startar ett nytt program på kanal 5 som heter Betnèr direkt. Det kommer att sändas live och kan väl mest liknas vid en talkshow. Vi har premiär den 2 april kl 21.55, så missa inte det.


Anders S NilssonText och bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelAbbe, nystartad med mer än 10 års erfarenhet i bagaget
Nästa artikelFördel Hässleholm