Calle Kristiansson, Adrian Underdal, Joel Strömgren, Arvid Nilsson, Josef Underdal

Musikinspelning i studion

Kristianstadskillen Calle Kristianssons musikaliska talang upptäcktes i tv-programmet Idol hösten 2009 där han slutade på en andraplats. Inte alls väntat, enligt Calle själv.

– Jag hade knappt tittat på Idol innan så jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig, men jag trodde definitivt inte att jag skulle gå så långt. Jag trodde inte ens att jag skulle klara min första audition. Det var väldigt roligt men samtidigt jobbigt. Det kändes sjukt när jag och Erik Grönwall var ute på signeringsturné efter Idol och tjejerna kom fram till mig och grät. Jag förstår inte riktigt det. Det hade varit en annan sak om jag hade gjort något i klass med Bruce Springsteen. Jag hade kanske gråtit om jag träffat honom för han har verkligen bevisat något, jag har bara tagit min gitarr och sjungit ”Walking in Memphis”, säger Calle och påpekar än en gång hur sjukt det kändes.

– Det var lyckat för tv-producenten, de framställde dig på ett bra vis, säger Josef Underdal.

Efter Idol var Calle sugen på att göra en egen karriär, men han återgick till att spela i band med bröderna Josef och Adrian Underdal. För att göra något eget måste man ha mycket tid och energi, vilket Calle kände att han då inte hade. Nu, ett par år senare, har bandet utökats med två medlemmar, Arvid Nilsson och Joel Strömgren.

I sommar har de åkt på en sommarturné runt om i Sverige. Receptet på en lyckad spelning enligt killarna är en bra arrangör, fungerande teknik och en publik som är intresserad, motiverad, delaktig och närvarande.

– Det ska hända något mellan bandet och publiken, så det finns någon slags kontakt. Så var det när vi spelade på en camping i Umeå. Det var bland de roligaste spelningarna vi har gjort. Vi hade väldigt små förutsättningar och inte alls höga förväntningar, men publiken var taggad och till slut stod till och med arrangören framför scenen och dansade, berättar Joel.

– När jag var med i Idol fick jag frågan om vad som var det värsta som skulle kunna hända i direktsändning. Jag svarade att en synlig snorkråka i näsan skulle vara hemskt, sa Calle. Det har inte hänt, men däremot gjorde jag en karatespark innan jag gick upp på scen en gång så byxorna sprack. Det var så onödigt.

– Jag tycker det värsta skulle vara att publiken går därifrån, säger Arvid och får medhåll av de andra bandmedlemmarna.

Innan de går upp på scenen brukar de tillsammans spela en låt akustiskt som uppvärmning.

– Det viktigaste av allt är att gå upp som vänner, påpekar Joel. Jag blev så förvånad när jag började spela med er, för ni bråkar så ofta. Jag har aldrig varit med om det i ett band tidigare.

– Men Joel, du är trevligast av oss, säger Calle.

– Och Calle och Arvid är otrevligast, kontrar Josef snabbt.

Alla är dock eniga om att det bara är broderskärlek och att det nog behöver vara så ibland för att det ska fungera. Man kan inte alltid ha medgång.

Joel är den som är nyast i bandet, han började spela tillsammans med Calle & the Undervalleys i vintras medan de spelade in sin CD ”Valley Rally”. Även om inte alla spelat tillsammans så länge märks det att killarna känner varandra väl för de skämtar mycket med varandra.

– Joel, du ska inte tro att vi valde dig för att du är duktig, det är bara det att du är lika dålig som oss, säger Calle.

– Egentligen valde vi Joel för att han är lång precis som Arvid, det blir liksom symmetri på scenen nu, skämtar Adrian.

Låtarna bandet spelar har alla varit med och skrivit, men de flesta har Calle gjort.

Att de skulle spela just den musikstilen som de gör var inte bestämt från början, det enda de visste var att de inte skulle spela elektroniskt. De var överens om att det fanns bra musik i alla genrer så att det blev den typen av musik som de spelar nu beror helt enkelt på medlemmarna.

– Vi har ju vissa preferenser. Vår musik har formats efter medlemmarnas influenser, säger Joel.

På frågan om vilken låt på skivan som är deras favoriter får vi fem olika svar och de påpekar att den låt de gillar bäst inte nödvändigtvis behöver vara den som är roligast att spela.

Framöver kommer fokus att ligga på att spela nytt material och sköta det administrativa. De kommer att ha lite ströspelningar och det är en ny demo på gång. Dessutom ska Calle medverka i Rundellas julshow ”Rock n’ Roll Christmas”.

Föregående artikelFrån Kristianstad till USA – Artmades musik sprids
Nästa artikelArtist 2011 – en tävling i Sång och Musik