På Alla hjärtans dag säljs det över 4 miljoner rosor i Sverige och störst efterfrågan är det på de mörkröda rosorna. Eftersom efterfrågan på rosorna är större än tillgången så väljer många att köpa mörkröda tulpaner och nejlikor. Går du i blomstertankar kommer här lite tips på hur du får dina blommor att hålla bäst.

Om du inte vet vilken temperatur du ska ha på vattnet så välj alltid rumstempererat. Oavsett vilka blommor du än får, gör alltid nya snittytor. Risken finns att de gamla har torkat och då kan blomman inte suga upp vatten.

Rosor
Ljummet vatten, lite varmare än rumstempererat. Ge rosorna nya och långa snittytor och byt ut vattnet varje dag. Använd en vass kniv, absolut inte sax. Fyll hela vasen med vatten och glöm inte att ta bort baden som hamnar under vattenytan. Köp alltid rosor som är på väg att öppna sig, då står de som längst.

Tulpaner
Många köper tulpaner som är bara knoppar men för bästa hållbarhet ska man köpa de som visar ordentligt med färg. Snitta tulpanerna rakt av med en vass kniv, inte heller här ska sax användas. Sätt dem i en vas med ca 5 cm kallt vatten och fyll på efterhand som det dricks upp.

Nejlikor
En populär blomma som står sig länge. Snitta om blommorna med en vass kniv och ställ dem i kallt vatten. Ta bort allt det gröna som hamnar under vattenytan och byt ut vattnet då och då. Om det är mycket knoppar kan de ställas lite varmare så har de lättare att slå ut.

Text: Sarah Petersson
Bild: Privat

Föregående artikelSkäm bort dig själv hos FRISK HY
Nästa artikelListers Bilverkstad står för bra service