I stor koncentration på att göra ritningarna.Olofström
Vad händer om man sätter ett gäng 15-åringar i samma rum med uppgiften att skapa ett företag? Jo, fantasin och kreativiteten flödar. Precis som det gjorde på folkets hus när INFO-Bladet besökte idéverkstaden i oktober.

– Jag jobbar med ungföretagsamhet, som ordnar idéverkstaden, säger Mikaela Spogardh. Tanken med det här projektet är att ungdomarna under två dagar skulle bygga upp en affärsidé som de sedan presenterar för en jury. Likt Draknästet som går på tv. Juryn ger konstruktiv kritik, men det var ingen tävling och man vann inget.
Det är första året som detta projekt testas i Olofström. I Bromölla har det däremot funnits i 8 år redan.
– Det är viktigt att ungdomarna får prova på hur det är att starta, driva eller kanske bara jobba i ett företag. I företaget skulle man bland annat planera sin affärsidé, målgrupp, konkurrenter mm, berättar Mikaela.
Med projektet vill man höja medvetenheten om vad det innebär att bygga och jobba på ett företag. Att uppmärksamma entreprenörskap och företagenade går hand i hand med det.
De olika grupperna som var under de fyra dagarna var slumpmässigt utvalda men i det stora hela fungerade väldigt bra.
– Ibland fungerar det jättebra när man jobbar i slumpvalda grupper och ibland fungerar det mindre bra. Om det är några som verkligen inte fungerar ihop blir det självklart ändringar. Just nu är det högstadieinriktat och det kan självklart vidareutvecklas i framtiden till andra skolor.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelSölvesborgs nya skejtbana Skejtan
Nästa artikelLiv & Lotus satsar på Yoga och Ayurveda