Hur vårdar jag buketten med rosor jag fått?

Innan du sätter blommorna i vatten så gör du ett nytt snitt. Snittet gör du med en kniv och INTE med sax. Lägg i näringspåsen som ni får med från blomsteraffären, i ljummet vatten. Vänta några dagar med att byta vattnet så att näringen är hos rosorna så länge som möjligt.  Byt sedan vattnet regelbundet.

Blommor som jag kan njuta av året runt?

Pelargoner är en mycket blomglad växt, som blommar om. Ha den utomhus under sommaren i mycket ljus. När hösten och vintern kommer kan du flytta in pelargonerna. Tänk bara på att det inte står för varmt och att de fortsatt får mycket ljus.

Hur dekorerar jag ett tråkigt plank/balkongvägg?

Att hänga upp blomsterlådor ger ett trevligt intryck. Där kan du ha perenna växter eller kanske egna odlingar. Fråga hos din blomsterhandlare så att du får växter som passar med det förhållande som du har. Murgröna är en växt som växer och breder ut sig stort och yvigt. Den är lättskött utomhus och tål oftast lite köld.

Måste blomstergrupper delas?

Rådet här varierar eftersom en blomstergrupp inte har en generall sammansättning av växter utan varierar kraftigt. Men oftast tänker floristen som sätter ihop gruppen att växterna i det man sätter samman i en grupp är lite likasinnade vad gäller behov av vatten och solljus. Generellt kan man säga, njut först och dela sedan. Det är oftast ingen panik med att dela gruppen!

Hur ska jag vårda mitt olivträd?

Olivträden är i behov av mycket vatten, men man bör vara uppmärksam på att det inte surnar nere i roten. Vattna hellre lite och ofta. Olivträden är vana vid ett annat klimat och kräver därför relativt mycket ljus.  Vintertid bör man skydda träd och krukan med väv och frigolit för att förhindra att trädet fryser sönder. Samma princip gäller även de flesta citrus träd.

Att odla grönsaker?

Är populärt! Ska man så själv, så finns det anvisningar på baksidan av förpackningen. Man kan så i växthus, direkt i marken men även i blomlådor och krukor. Så alla kan ha sin egen sallad.  Sallad i sig behöver god tillgång på vatten, för att inte bli besk i smaken.  Tomatplantor är vanligt att köpa. Tänk då på att plantera i en stor kruka. Som med alla andra växter är det svårt att ge ett tips som innefattar alla, men med grönsaker bör man tänka på att skydda dem från vind och blåst. Bäst trivs de oftast i sol med lä. Kyla är inte populärt alls när man är grönskasplanta.

Liljelökar, vad gör jag med dem?

Många köpte och fick säkert påskliljor med lökar under påsken, och när blomman vissnat, planterar du ut lökarna. Förhoppningsvis så kommer löken nästa år, ibland har den svårt att klara frosten. Prova! Kommer den så har du vackra påskliljor även nästkommande år.

Jag vill ha jordgubbar, men har inget trädgårdsland. Kan jag odla ändå?

Javisst! Plantera i krukor eller i amplar. Man behöver inte ha ett stort trädgårdsland för att kunna ha sina egna jordgubbar och för den delen även andra bär. Ta sticklingarna så att huvudplantan får det solljus och näring som den behöver.

Lycka till alla läsare med era växter och var inte rädd för att fråga och be om hjälp hos din blomsterhandlare. De har ofta tips och råd som gör att dina växter lever längre och är fortsatt vackra.

TÄVLING! Mejla in en bild på din solros och ange höjden på den till elin@infobladet.com , senast den 10 augusti. Det två högsta bidragen vinner fina priser!

Text och bild: Elin Troedsson

Föregående artikelMingelbilder på stan
Nästa artikelCompagniet- med något för alla.