HässleholmHelene och Glenn.
Av en ren slump och tur kastades de båda in i sina respektive karriärer. Den ene med gitarr i handen och den andra med micken i högsta hugg. Både var unga och livet hade bara börjat. De tog varsitt beslut som senare skulle leda till två liv fulla av utmaningar, roligheter, nya möten men framförallt hårt jobb. Varken Glenn Wish eller Helene Persson hade gjort något annorlunda om de fick göra om samma sak idag.

– För mig började det hela med att jag fick en gitarr av min mamma 1993, berättar Glenn. Men det var inte så att jag från början ville stå på scenen. Jag gick ner i vår källare i Finja och lyssnade på Bryan Ferry och då insåg jag att jag också ville framföra låtar som han. Jag lärde mig ackord från en gitarrhandbok och fick så småningom min första spelning på Ivö Camping. Jag satt i ett hörn och spelade gitarr och sjöng. Ingen verkade direkt vara intresserad och alla fortsatte prata med en ganska hög ljudnivå. Det var då jag bestämde mig för att göra något drastiskt för att få deras uppmärksamhet. Jag sprang fram, hoppade upp på ett bord och sparkade undan alla tallrikarna och rockade loss.
– Då fick jag deras uppmärksamhet minst sagt, berättar Glenn och skrattar. Efter lite show där fick jag flera spelningar inbokade både där och på andra ställen.
– Genombrottet var när jag spelade på Södra Kasern i Kristianstad. Det var 550 personer som hade kommit för att se mig uppträda och det var riktigt stort.
– När jag började spela med ett band från Berkley fick jag genast erbjudandet från bland annat Slagthuset i Malmö, Göteborg och Stockholm. Efter ett uppträdande på Liseberg bestämde jag för att ta en time-out.  Sen har det blivit en del krogshower, föreläsningar och andra event.
För Helene Persson började det lite mer annorlunda.
– Jag var med i en musiktävling när jag var 13 år som anordnades av skolan jag gick på, berättar Helene. Låten jag skrev uppskattades så mycket så jag fick gå med i bandet som kallade sig Stampes band och spela in i en studio. Jag var med det bandet i ca 5 år och var bland annat kapellmästare. Efter det gick jag med i Alf Starz i 2 år. År 1992 fick jag skivkontrakt och 1994 släppte jag min första full-CD.  Jag gjorde lite annat under tiden och efter några år, 2002, började jag jobba på radio Kristianstad och det var där jag mötte Glenn för första gången.
Deras första show tillsammans blev allsång i tivoliparken 2010 och efter det gick varken relationen framåt eller bakåt. Men efter några år av uppvaktning från båda hållen är de idag ett par och väldigt lyckliga tillsammans.
Den 27 november är det dags för paret att rocka tillsammans och det blir premiär på Björksäter. Björksäters julshow är döpt till ”The king and queen christmas show”, det kommer höras klassiker som Abba, låtar från Grease och självklart även Elvis. Julshowen är den 24/11, 30/11, 1/12, 7/12 och 8/12.
– Det är kul att göra något ihop, säger Helene. Ibland väljer vi att göra saker var för sig men detta är något vi tycker är jättebra att göra tillsammans.
– Man måste ta vara på det goda i livet, berättar Glenn. Gör så lite tråkigt som möjligt och så mycket roligt som möjligt.
– Vi har hunnit med mycket tillsammans på den korta tiden vi har varit ett par, och mer har vi tänkt göra ihop, avslutar Helene.

Av: Veronika Brink
Faktaruta
Kungen och Drottningen
Namn: Glenn Åstedt och Helene Persson
Ålder: 46 år och 44 år
Född: Glenn Finja och Helene Olofström
Familj: Glenns barn Jonathan 15 år och Linnéa 9 år. Helenes barn Linnéa 9 år, Pontus 16 år.
Karriär: Glenn är guldmasken nominerad Elvis-tolkare som spelat i Kristianstad, Göteborg, Malmö, Hässleholm, Stockholm och Tyskland, med utsålda föreställningar. Helene Persson är dansbandsdrottningen som debuterade som 13 åring i Stampes och efter en lång karriär med Helene & Gänget bytte spår. År 1997 blev hon istället radiodrottning i P4 Kristianstad, ”förmiddagar med Helene Persson är ett av Sveriges största radioprogram med upp emot 100 000 lyssnare.
Aktuellt just nu: Julshowen som dem kör tillsammans med New Memphis Orchestra på Björksäter i november och december.

Föregående artikelBiltest för Chevrolet Cruze Kombi
Nästa artikelINFO-Bladets chokladhjul – pengar till Hjälp Ebba stoppa cancer.