Bild1-webbBromölla
Elcykeln är en produkt som ökat stort det senaste året. Många är nyfikna på den här lyxiga versionen av cykel som har förenklat vardagens motion för många.
Mats Bäckman är tredje generationen som driver Bäckmans Cykel och Fritid. Hans farfar startade företaget 1925 och inriktade sig då på cyklar. Idag är butiken en renodlad cykelaffär där man kan hitta cyklar för alla åldrar och användningsområden.
– Förutom att jag säljer cyklar och cykeltillbehör så lagar jag även cyklar, säger Mats.

Eftersom människor blir mer intresserade för motion och personligt välmående toppar många listor så är cykeln återigen väldigt populär. Givetvis så är det den vanliga cykeln som dominerar men Mats har sett en stor ökning i försäljningen av elcyklar.
– Det stora lyftet kom förra året. Elcykeln gör det roligt för ”vardagscyklare”, det är en helt annan känsla, berättar Mats.

Josefin Andersson från INFO-Bladet textade en elcykel från Crescent.
Cykeln är utrustad med 36 volts batteripaket, 250 watts elmotor, display, ställbart styre, ergonomiska handtag och sadel och punkteringsfria däck. Med hjälp av displayen kan man ställa in tre hastighetslägen; 15 km, 20 km och 25 km/h. När man trampar så driver motorn upp till max 25 km/h. På ett fulladdat batteri kan man cykla ca 20-50 km, beroende på hur mycket man cyklar själv, uppförsbackar, vindmotstånd och om man har rätt lufttryck i däcken.

Vad tycker Josefin om elcykeln?
– Det var väldigt roligt och det gick smidigt att cykla. Cykeln var stabil och jag förstår människor som använder sig av elcyklar. Det är lite som en moped fast man kan trampa själv, säger Josefin. Den får mycket bra betyg av mig.

Är man sugen att prova en elcykel eller en vanlig cykel är man välkommen till Mats på Bäckmans Cykel och Fritid.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelKim polerar bilarna i Bromölla
Nästa artikelDavid sköter trädgården